Ви зараз переглядаєте Академія здоров’я: проблема сучасності – супербактерії

Академія здоров’я: проблема сучасності – супербактерії

В бібліотеці Чижевського відновив свою роботу інформаційно-просвітницький проєкт «Академія здоров’я». Нова зустріч була присвячена причинам та шляхам подолання резистентності до антибіотиків. Розповіла про серйозну проблему ХХІ століття лікар-епідеміолог Обласного центру контролю та профілактики хвороб Тамара Ланкмілєр.

Вона звернула увагу на те, що антимікробні препарати рятують життя, але можуть викликати і побічні явища, в тому числі стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків. Із 40-х років XX сторіччя антибіотики значно знизили захворюваність і смертність від інфекційних хвороб. Стійкість бактерій до антибіотиків – явище закономірне. Однак, якщо створити сприятливі умови, то цей процес пришвидшиться. Наприклад, що частіше використовується антибіотик, тим швидше з’являються та розмножуються бактерії, які втратили чутливість до нього.

«Стійкість до антибіотиків не означає, що стійким є організм. Стійкими є лише бактерії до деяких ліків, які мали б їх знищити», – зазначила лікарка.

Головна причина появи мультирезистентних бактерій – це безвідповідальне вживання антибіотиків. Якщо препарати приймати не за призначенням, то наслідки будуть наступними:

  • з кожним разом вживання препарату з усіх існуючих бактерій хтось буде виживати. Нове покоління цих бактерій вже буде нечутливим до цього антибіотику;
  • проблеми з мікрофлорою кишківника, що складається з корисних бактерій.

Наразі уряд затвердив національний та комплексний плани дій боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів та попередження її розповсюдження.

В цій боротьбі кожен з нас може взяти активну участь. Лікарка акцентувала увагу на простих правилах, яких варто дотримуватись, аби бактерії не могли адаптуватися до антибіотиків, а ліки лишалися дієвими:

  1. Вживайте антибіотики лише тоді, коли вам їх призначив лікар.
  2. Завжди завершуйте курс лікування, навіть якщо симптоми зникли раніше.
  3. Не вживайте антибіотики, якщо у вас кашель, біль у горлі та інші ознаки вірусної інфекції. Антибіотики діють на бактерії, а не на віруси.
  4. Ніколи не вживайте антибіотики «для профілактики», не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування.
  5. Попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми та вчасно робіть щеплення.

Лекцію Тамари Ланкмілєр можна подивитись на бібліотечній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad/videos/5653773717985352.

Лариса Медведєва,
відділ документів з питань
медицини та охорони здоров’я

Залишити відповідь