Ви зараз переглядаєте Бібліотека Чижевського стала центром визначення рівня володіння державною мовою. Пам’ятка для претендентів

Бібліотека Чижевського стала центром визначення рівня володіння державною мовою. Пам’ятка для претендентів

Завтра, 20 липня, в бібліотеці імені Дмитра Чижевського як одному з центрів розвитку української мови розпочинаються іспити на визначення рівня володіння державною мовою, необхідного для претендентів на посади в органах державної влади або місцевого самоврядування, а також для набуття громадянства України.

Щоб отримати відповідний сертифікат, треба пройти іспит, підготовлений Нацкомісією зі стандартів державної мови.

В ОУНБ імені Дмитра Чижевського іспити проходитимуть в Інтернет Центрі.

Алгоритм дій:

  • Почитати доступну інформацію, що стосується іспиту: https://mova.gov.ua/gromadskosti/zapitannya-vidpovidi .
  • Зареєструватися на порталі: https://exam.mova.gov.ua/ .
  • Завчасно прийти на іспит до Інтернет Центру книгозбірні, адже після початку іспиту потрапити на іспитовий майданчик буде неможливо.
  • Бути в масці.
  • З собою взяти документ, який посвідчує особу (паспорт, водійські права, електронний паспорт у застосунку Дії) та УЕП на флешці, якщо в такий спосіб будете авторизуватися.
  • Під час іспиту заборонено: спілкуватися; списувати; користуватися будь-якими девайсами та гаджети; робити помітки, що можуть ідентифікувати особу.
  • Іспит триватиме 2 години, тому варто взяти з собою воду.

Якщо щось незрозуміло, перейдіть за посиланням: https://mova.gov.ua/news/druzi-mi-pidgotuvali-dlya-vas-pamyatku-vona-mistit-osnovni-pravila-yakih-slid-dotrimuvatisya-u-den-provedennya-ispitu

Іспит ділиться на чотири частини: «Культура мови»» (24 тестів), «Читання» (20 тестів), «Письмо» (одне завдання відкритого типу), «Говоріння» (два завдання відкритого типу).

У перших двох частинах перевірятимуться уміння застосовувати українську мову в умовах службової комунікації; дотримання норм української літературної мови; розуміння змісту і деталей прочитаного тексту, критичного осмислення прочитаного тощо.

У частині «Письмо» передбачається письмовий переказ аудіозапису, до теми якого потрібно також висловити і своє ставлення. Розмір тексту не менше 100 слів.

В частині «Говоріння» потрібно буде показати вміння спілкуватися на різні теми. Оцінюватимуть логічність, послідовність, лексичну й граматичну правильність мовлення, здатність підтримувати чи починати розмову, уміння висловлювати свої уподобання, переконувати, дискутувати тощо. Тривалість усної частини іспиту – до 20 хвилин.

Подробиці за посиланням: https://mova.gov.ua/storage/app/sites/19/exam/vikonsluzhbobovyazkiv.pdf

Результат іспитів буде відомий за 15 календарних днів або раніше. За результатами успішного проходження іспиту видається безстроковий державний сертифікат про рівень володіння мовою першого або другого ступеня.

Чекаємо вас на іспитах в нашому мегакультурному центрі!

Залишити відповідь