Ви зараз переглядаєте Проєктував у часи Андрія Достоєвського

Проєктував у часи Андрія Достоєвського

Презентація краєзнавчої розвідки з такою назвою нещодавно проходила у відділі краєзнавства головної книгозбірні Кіровоградщини. Електронний варіант книги Володимира Поліщука, Сергія Невесьолова та Валентини Сємічової виставлений на сайті бібліотеки. Днями побачив світ і паперовий варіант.

До написання книги дослідників підштовхнули дві архівні справи, які зберігаються у фондах Державного архіву області. У кожній з них по кілька десятків проєктів житлових будинків, замовниками яких були приватні особи. На кожному документі стоїть підпис архітектора Шиліна і дата – 1860-й.

У фондах обласного краєзнавчого музею є чотири проєкти, які також підписані Шиліним. Це два проєкти для міської лікарні на території фортеці святої Єлисавети та один – для комплексу споруд Присутніх місць. Усі документи датовані 1842 роком. Ще один план для міської лікарні затверджений 1863 року.

Це дозволяє нам припустити, що архітектор Шилін працював в Єлисаветграді більше 20 років і, очевидно, займав посаду міського архітектора до та після Андрія Достоєвського. Той був головним архітектором Єлисаветграда у 1849-1858 роках.

Усі намагання авторів знайти хоч якусь біографічну інформацію про Шиліна не принесли успіху. Проте у «Новоросійському Календарі на 1861 рік» зазначено, що у складі Управління Херсонського Поселення серед працівників Єлисаветградського магістрату було прізвище городового архітектора, губернського секретаря Іллі Акимовича Шиліна. За Табелями про ранги, губернський секретар – Шилін був чиновником 12-го класу.

Якщо ви цікавитесь минулим Кропивницького, історико-архітектурні відкриття наших земляків допоможуть дізнатися, як виглядало місто, коли носило ім’я святої Єлисавети.

Залишити відповідь