Ви зараз переглядаєте Життєвий вимір Романа Любарського

Життєвий вимір Романа Любарського

У відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Дмитра Чижевського відбулася презентація першої україномовної книги прози відомого поета й журналіста Романа Любарського під назвою «Меридіани й паралелі».

Презентуючи книгу, автор прочитав низку своїх творів та поділився автобіографічними історіями, що лягли в основу збірки.

«Меридіани й паралелі» – це не стільки географічний вимір, а більше часовий та життєвий. Перша частина книги – це спогади про дитинство, своєрідне емоційне краєзнавство. У пошуках втраченого часу автор намагається оживити словом рідні обриси та звуки Великої Балки обласного центру, де пройшло дитинство Романа. Це оповідання «Дід Микола», «Джерельна вода», «Піч», в яких власні дитячі переживання лишилися на все життя.

Інша частина збірки представляє новели та оповідання. Це і «Петрусеві оповідки» – нереальна історія земляка, який пройшов Афганістан, і «Немає місця нелюбам в раю» – розповідь про сучасний любовний роман в електронних листах, і несподівані повороти долі в роки Другої світової війни головного героя оповідання «Ведмеже сало».

Розділ «Авторські скоромовки» буде цікавим дорослим та дітям для розвитку мовлення.

Третій розділ – «Публіцистика» – складають полеміка навколо міської літературної премії імені Арсена Тарковського, відгук на виставу «Хазяїн» Івана Карпенка-Карого, багато теплих слів про відомих художників Андрія Ліпатова, Ігоря Смичека, а також роздуми про творчість та окремі книги Наталії Бідненко, Оксани Шпирко, Олександра Косенка.

Звертається Роман Любарський і до історичного минулого нашого краю. Так, у статті «Від фортеці до вокзалу», йдеться про мрії та думки наших земляків Амінодава Шполянського, Володимира Винниченка, Арсенія Тарковського, Юрія Яновського.

Цією книгою автор прагне повернути сучасного читача до історії, цінності людського життя, гуманного ставлення до природи.

Крім самого автора на презентації виступив відомий літературознавець, професор Григорій Клочек.

Наприкінці заходу відбулася автограф-сесія. Презентація книги пройшла у теплій атмосфері, присутні отримали задоволення від спілкування з автором, а культурна спадщина рідного краю поповнилася чудовою книгою.

Тетяна Колєчкіна, завідувачка відділом краєзнавства

Залишити відповідь