Ви зараз переглядаєте Нехай співає Різдвяний хор

Нехай співає Різдвяний хор

В бібліотеці Чижевського співав Різдвяний хор. На перший погляд, нічого в цьому особливого не мало б бути, адже в стінах книгозбірні чули виступи багатьох музикантів. Проте це лише на перший погляд. Адже виступали аматори, які об’єднались, аби заспівати різдвяні колядки та щедрівки. Усіх їх до участі у просвітницькому, соціальному хоровому проєкті запросила заслужений працівник культури України, викладачка Кропивницького музичного фахового коледжу Алла Татарова.

А почалося все з поїздки з дитячим хором «Зоринка» в Австрію. Спостереження за учасниками міжнародного конкурсу наштовхнуло пані Аллу на думку, що на Кіровоградщині сьогодні практично немає самодіяльних колективів. Так у 2016 році з’явився проєкт на підтримку миру в Україні – хорове свято «Молитва вустами дітей». Його учасниками стали більше пів тисячі хористів з міст і селищ Кіровоградщини. Хорові колективи співали на одній сцені, спілкувалися, ділилися репертуаром і, що на думку Алли Татарової найважливіше, в фіналі усі разом виконували обраний оргкомітетом твір. Відома кропивницька композиторка Марина Долгіх написала гімн свята.

2020 року ковід не дозволив провести черговий фест. Тоді в рамках хорового свята був започаткований проєкт «Хорова школа. Співаймо разом: від ідеї до втілення». Результатом хорової школи став концертний виступ учасників з піснею Марії Слободян на слова Миколи Барабулі «Чарівний край», запис відеокліпу і, звісно, популяризація талановитих кропивницьких композиторів.

А потім самі діти придумали проєкт «Колядки під напругою». Вони співали у тролейбусах і роздавали пасажирам смаколики. Якщо співали у тролейбусах, чому не заспівати в інших містах? Так і зробили. Виступали на пошті, на підприємствах, у притулку для людей похилого віку.

Наступним проєктом став «Музичний лекторій для кропивничан», а слідом за ним «Батьківський хор». Хористи – батьки учнів студії педагогічної практики – брали участь у репетиціях разом зі своїми дітьми і разом на благодійному різдвяному концерті «Передріздвяна звістка» заспівали «Щедрівку» Євгенії Бондар.

І ось вже минулого року народився проєкт «Різдвяний хор», до якого через соцмережі запросили усіх охочих співати. Організатором хору стала команда, в яку увійшли студенти-практиканти ІV курсу спеціалізації «хорове диригування» музичного коледжу під керівництвом Алли Татарової. 4 листопада хор почав репетиції, а вже 23 грудня виступив у концерті «Передріздвяна звістка» в рамках фестивалю колядок, щедрівок та різдвяних кантів «Різдвяні святки»!

Ці твори і почули гості відділу мистецтв бібліотеки Чижевського. Репертуар мініконцерту склали колядка «По всьому світі стала новина», щедрівка «А в Єрусалимі» та щедрівка молодої композиторки Марти Галаджун «В зеленім ліску». А потім разом з хористами заспівали колядку «Нова радість стала».

Подібні проєкти дають надію на відновлення традицій аматорського хорового співу, де кожен, в кого співає душа, може реалізувати і себе.

Відео заходу дивіться за посиланням.

Залишити відповідь