Ви зараз переглядаєте Полум’яний геній

Полум’яний геній

У Чижевського відбувся творчий вечір до 215-річчя від дня народження великого польського поета Юліуша Словацького.

Захід пройшов в рамках традиційних Національних читань, які щороку відбуваються за ініціативи та під патронатом Президента Республіки Польща. Цьогоріч читали й обговорювали драму «Кордіан» Юліуша Словацького – одного з трьох пророків польської літератури поряд із Адамом Міцкевичем і Зиґмунтом Красінським.

В ній поет змальовував російського царя Миколу І як злочинця, якого мав намір вбити головний герой драми. Твір написаний майже дві сотні років тому, але саме його обрали поляки для читання. Адже новий російський тиран сьогодні намагається підкорити українські землі і знищити вільних людей.

Уривок драми читали учні польської суботньої школи громадського об’єднання «Полонія» ім. Кароля Шимановського та активісти товариства. До польських аматорів долучився директор театру корифієв Євген Лавренчук.

Педагогиня і літературна критикиня Вєслава Туржаньська з Любліну через інтернет-простір надихнула присутніх розповіддю про творчий шлях великого польського поета.

Бібліотекарки Ірина Перетятько, Владислава Онищенко, Оксана Черкас та Володимир Семенюк познайомили присутніх зі сторінками біографії митця та історією українських перекладів його творів, читали фрагменти кореспонденції. Звучала любовна та громадянська лірика.

Запрошуємо кропивничан та гостей міста до відділу іноземних мов, де на польські й полиці на них чекають книги класиків польської літератури та твори сучасних митців.

Лариса Яворська,
відділ мистецтв

Залишити відповідь