Ви зараз переглядаєте Виставка живопису Ольги Гайдамаки «Кожна мрія твоя – квітка з твого рукава»

Виставка живопису Ольги Гайдамаки «Кожна мрія твоя – квітка з твого рукава»

У бібліотеці Чижевського експонується виставка живопису в листівках «Кожна мрія твоя – квітка з твого рукава» сучасної самобутньої художниці Ольги Гайдамаки. Колекція натхненна українською культурою та природою. У центрі її сюжетів — жінки у народних костюмах, що втілюють певні традиції. Це і символ Вічного дерева, і ворожіння на Купала, і збір врожаю.

Зачаровує багатство жіночих вишиванок, головних уборів, розкішні намиста, сережки, ґердани. У своїх роботах вона ламає уявлення про звичні пропорції, створюючи об’ємні рукави сорочок, підкреслюючи унікальні орнаменти Чернігівщини, Полтавщини, Прикарпаття, Буковини…

Чому саме така увага до рукавів, до рук зокрема? Бо у руках зосереджується сила. Ми руками працюємо, творимо, тому увага до них. Вишивка здавна заворожує авторку, тож вона зображає її якомога більшою саме на рукавах.

Ольга Гайдамака — знана київська художниця. Її мистецькі роботи вже здобули в Україні неабияку популярність. У доробку мисткині численні полотна, ілюстровані листівки, календарі, набори метафоричних карт для жінок. У 2023 році вона стала лауреаткою Міжнародної мистецької премії імені Архипа Куїнджі, журі якої відзначило кращих художників і художниць із України, Канади, Еквадору, Ізраїлю, США, Бразилії тощо.

На виставці представлені 36 метафоричних асоціативних карт «Проявлення». Це 36 унікальних доторків, що через слово та зображення проявляють жіноче світло та красу усього світу. Ці картки допомагають торкнутись душі, відчути її, побачити особливі барви, красу, тремтіння, переживання…

У вас є чудова нагода завітати до книгозбірні і відчути красу архетипу української жінки від пензля Ольги Гайдамаки. Виставка представлена в головному холі бібліотеки Чижевського.

Залишити відповідь