Ви зараз переглядаєте Театральний рух на терені краю в ХІХ столітті

Театральний рух на терені краю в ХІХ столітті

На червневе засідання клубу «Історія краю в іменах», що пройшло у відділі краєзнавства головної книгозбірні області, зібралися шанувальники Мельпомени. Присутніх зацікавила і заінтригувала тема «Легенди театральної сцени». Ведуча клубу Катерина Лісняк повідомила, що у найближчі кілька місяців планує провести цикл бесід, присвячених історії театрального мистецтва на терені краю за останні двісті років. Це будуть розповіді про знаних театральних режисерів, акторів, сценографів, які внесли вагомий внесок у розвиток вітчизняного театрального мистецтва.

А розпочався цей цикл з розповіді про театральний рух на Єлисаветградщині у ХІХ столітті.

Як виявилося, у позаминулому столітті до нашого міста приїздили мандрівні трупи, очолювані антрепренерами Іваном Штейном, Людвігом Млотковським, Данилом Жураховським, Григорієм Виходцевим та багатьма іншими. На театральній сцені Єлисаветграда виступали відомий чорношкірий англійський трагік Айра Олдрідж, знані драматичні актори Василь Самойлов, Микола Рибаков, Марія Савіна, Василь Андрєєв-Бурлак, Митрофан Іванов-Козельський та інші.

Учасникам заходу розповіли й про маловідомі сторінки історії Бобринецького та Єлисаветградського аматорських театральних гуртків, в діяльності яких брали участь Марко Кропивницький та Іван Тобілевич.

Не менш цікавою була розповідь про постановку в Єлисаветграді драми «Назар Стодоля» Тараса Шевченка та знаменитих «Вечорниць» Петра Ніщинського, про створення Марком Кропивницьким у нашому місті знаменитої трупи, що увійшла в історію вітчизняного театрального мистецтва як трупа корифеїв.

Завершилося засідання клубу музичним дарунком: прозвучала пісня «Ой, закувала та сива зозуля», яка увійшла до знаменитих «Вечорниць» та стала класикою вітчизняного музичного мистецтва.

Наступне засідання клубу «Історія краю в іменах» буде присвячене братам Юрам, Івану Мар’яненку, Володимиру Магару, Володимиру Давидову та Олександру Загарову. Слідкуйте за анонсами. До нових зустрічей.

Захід можна переглянути на бібліотечному YouTube-каналі.

Залишити відповідь