Ви зараз переглядаєте У Чижевського навчали, як не потрапити в тенета торгівлі людьми

У Чижевського навчали, як не потрапити в тенета торгівлі людьми

Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського на три дні перетворилася на місце спортивно-інтелектуальних змагань. З нагоди Європейського дня протидії торгівлі людьми тут проходить квест з безпечного працевлаштування та протидії торгівлі людьми.

Ініціатором проведення заходу стала громадська організація «Чистий аркуш». Партнерами виступили Міжнародна організація з міграції (МОМ), Національна поліція, громадські організації «Десяте квітня», «Обласний жіночий інформаційний центр» та ОУНБ імені Дмитра Чижевського. Фінансову підтримку забезпечив Офіс протидії та моніторингу торгівлі людьми Державного Департаменту США.

Сімнадцять років тому Європарламент запровадив Європейський день протидії торгівлі людьми, аби привернути увагу до проблеми, інформувати суспільство про небезпеку і допомогти виявляти та боротися з сучасним рабством, зазначила на відкритті заходу представниця департаменту соцзахисту населення Кіровоградської ОВА Наталія Сімакоп.

«Жертвою торгівлі людьми може бути кожний і кожна незалежно від віку, статі, соціального статусу, місця проживання тощо», – наголосила вона.

У 2023 році понад 50 000 жертв було виявлено тільки в Європі. В Україні ситуація погіршилася через війну. За словами посадовиці, у Кіровоградській області статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, мають полонені, які перебували на окупованих землях України та на території росії. Це шість жінок та чоловік, які потрапили в трудове рабство.

«Бібліотека Чижевського і Обласний жіночий інформаційний центр займаються просвітництвом щодо протидії торгівлі людьми ще з 1998 року, коли отримали грант від Інституту відкритого суспільства на реалізацію відповідного інформаційного проекту. Ми вважаємо, що, якщо навіть одна людина буде поінформована і попереджена, це велика перемога», – підкреслила директорка бібліотеки Валентина Животовська.

Оксана Желанова, представниця МОМ зазначила, що квест надає можливість отримати практичні навички і певний досвід небажаних подій.

На учасників квесту чекало одинадцять станцій, на яких вони повинні були об’єднатися в команди і отримати завдання: вибрати вакансії, ознайомитись з договором, придбати речі для подорожі та інші. Крім того, потрапити в ситуації, коли відмовили в роботі, стикнулись з іншим посередником з працевлаштування, коли попросили передати невідомий пакунок тощо.

Впевнені, що отриманий у квесті досвід допоможе розвіяти хибне уявлення про те, що «зі мною таке ніколи не станеться», та зрозуміти, що проблема торгівлі людьми реальна.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь