Ви зараз переглядаєте Конституція України – вчора, сьогодні, завтра

Конституція України – вчора, сьогодні, завтра

Щорічно 28 червня українці святкують день Конституції України. Це державне свято, коли ми вшановуємо прийняття Основного Закону країни у 1996 році.

Напередодні у відділі обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського відбувся круглий стіл «Конституція України – вчора, сьогодні, завтра».

В обговоренні питань взяли участь кандидатка історичних наук, викладачка Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка Інна Вівсяна, доцент кафедри з правових дисциплін, кандидат юридичних наук, викладач Володимир Супрун та курсанти Донецького державного університету внутрішніх справ.

Пані Інна розповіла історію створення документу, який сьогодні називають Конституцією Пилипа Орлика, що мав назву «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького». Його склали як угоду між Гетьманом та Військом Запорозьким (народом України), що було характерно для західноєвропейської традиції. В «Договори» входили преамбула та 16 параграфів, в яких були сформульовані основні принципи побудови держави. У преамбулі схематично викладено історію Війська Запорозького та всього українського народу.

Реальної чинності Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині, а її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Втім, в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

У ХХ столітті на терені України були впроваджені чотири конституції в залежності від того, до складу якої держави входила Україна: 1919-му, 1929-му, 1937-му та 1978 роках. Саме остання, радянська, діяла й після проголошення незалежності аж до 1996 року.

Нині чинний Основний Закон України прийняли 28 червня 1996 року на 5-й сесії парламенту 2-го скликання і став першою Конституцією незалежної держави. З прийняттям цього документа було окреслено відносини держави й людини, держави й громадянина, їхні права та взаємні обов’язки. Встановлено межі втручання держави в життя суспільства й окремої особистості.

Ухвалення Конституції розмежувало права та обов’язки різних гілок влади, політичних партій та громадських організацій. Проте її неодноразово намагалися змінити, щоб адаптувати до нових політичних і соціальних умов.

Історики зауважили, що сучасна Конституція – це ядро національної правової системи України. Адже кожна стаття підкріплюється законом, кожен закон, у свою чергу, підкріплюється постановою Кабінету міністрів України.

Майбутнє Конституції України залежить від подальшого розвитку країни. Зміни можуть стосуватися вдосконалення правової системи, підвищення прозорості державних інститутів, а також інтеграції України в міжнародні структури, такі як Європейський Союз.

Учасники круглого столу активно обговорили певні статті, факти порушення Основного Закону, їхні причини та шляхи вдосконалення.

Підготувала Ірина Рєзнік

Залишити відповідь