Ви зараз переглядаєте Княгиня Ольга – реформаторка Київської Русі

Княгиня Ольга – реформаторка Київської Русі

До Дня Європи у відділі краєзнавства обласної книгозбірні імені Дмитра Чижевського відбулася презентація книги вченого, історика, письменника, блогера, автора низки науково-популярних видань Сергія Пєткова «Княгиня Ольга: наріжний камінь церкви і держави».

Сергій Пєтков – наш земляк, уродженець Вільшанського району, – приїхав на запрошення голови обласної громадської організації «Об’єднаних болгар “Нашите хора”» Сергія Осадчого.

Біографію княгині вивчали вітчизняні і зарубіжні вчені. Ченці, історики і письменники роками аналізували кожне слово давніх манускриптів. Однак і досі дослідникам не вдалося розгадати безліч загадок, пов’язаних із життєписом княгині Ольги.

Видання «Княгиня Ольга: наріжний камінь церкви і держави» – це частина просвітницького проєкту «Україна – ідентифікація» з відновлення справжньої незаангажованої історії Руси-України, в якому автор ставить низку запитань: про походження княгині Ольги, про її роль і значенням в історії Русі, про спадок, який залишила по собі ця видатна жінка.

До книги увійшли твори, присвячені життєпису святої рівноапостольної княгині Ольги: опис прийому великої княгині зі сторінок твору «Про церемонії» імператора Костянтина Багрянородного, оповідання про життя і діяльність великої княгині, наведені Нестором Літописцем на сторінках «Повісті минулих літ», праця митрополита Дмитра Ростовського «Представлення блаженної княгині Ольги, в святому хрещенні Єлени».

Це друге видання книги перекладене болгарською мовою Тетяною Караівановою.

Українська історія знає чимало прикладів жіночої сили та незламності, проте найяскравішою постаттю в нашій історії однозначно є княгиня Ольга.

Достеменно відомо, що Ольга була дружиною князя Ігоря, який правив тоді Київськими землями. В останні роки князювання Ігоря виник конфлікт з князівством деревлян, яке не захотіло двічі сплатити данину. За літописами біля міста Іскоростеня деревляни здійснили розправу над князем Ігорем. Після загибелі князя залишився малолітній син Святослав, а правління державою перейшло до дружини Ігоря Ольги. Правила Руссю княгиня Ольга до повноліття сина Святослава. Канонізована православною церквою.

Сергій Пєтков вразив присутніх своїми знаннями та цікавими історичними фактами і подарував читачам бібліотеки свої книги: «Княгиня Ольга: наріжний камінь церкви і держави», «Військо запорозьке низове: козацька абетка, документи, козацькі прислів’я і пісні» та збірку «Вірші».

Відео заходу можна побачити на бібліотечній сторінці YouTube.

Залишити відповідь