Ви зараз переглядаєте У Чижевського презентували новий випуск унікального історико-краєзнавчого альманаху Кіровоградщини

У Чижевського презентували новий випуск унікального історико-краєзнавчого альманаху Кіровоградщини

У відділі краєзнавства бібліотеки імені Дмитра Чижевського відбулася презентація VIII випуску історико-краєзнавчого збірника «Інгульський степ». Унікальним цей інтелектуальний продукт роблять історичні розвідки та відкриття наших істориків, краєзнавців, архівістів та генеологів.

VIII випуск альманаху «Інгульский степ» містить майже 30 наукових статей, опублікованих у розділах: «Історія та історіографія», «Краєзнавство», «Джерела», «Родовід», «Літературознавство», «Спадщина», до яких додалися «Колоніяльні та геноцидні студії» та «Археологія».

Звернемо увагу читачів на матеріал «Археологічна спадщина Знам’янщини» Віктора Голого. Як написав відомий кропивницький історик і археолог Валентин Собчук, коли у 2012-му він прочитав статтю Віктора, зрозумів: з’явився краєзнавець, який зможе вписати нову цікаву сторінку в історію заселення Знам’янщини. На жаль, у серпні 2014 року Віктор загинув у боях в районі Дебальцевого. І ось тепер його нарис можуть прочитати усі поціновувачі історії рідного краю.

А відкриває збірку – ґрунтовна наукова робота Анатолія Пивовара та Андрія Бутка, яка містить інформацію про формування та розвиток церковного устрою на наших теренах у середині XVIII століття. Як будувалися церкви, як утворювалися приходи, як церкви переносилися з одного місця на інше, як служили священники – дуже цікаво! Про Анатолія Васильовича Пивовара – видатного вченого і незвичайну людину радимо прочитати матеріал «In memoriam: Анатолій Пивовар», розміщений на сайті книгозбірні. І до обов’язкового перегляду – виступ кандидата історичних наук, доцента, викладач ЦДУ ім. В. Винниченка Олександра Чорного «Сторінками архіву Анатолія Пивовара» на бібліотечному YouTube-каналі.

Та повернемося до презентації. До участі у заході долучилися історики, краєзнавці, співробітники закладів культури та поціновувачі історії рідного краю.

Про побудову кінотеатру в Дмитрівці Знам’янського району, як типовий епізод з «культурного» будівництва 1930-х років, розповів Олександр Пасічняк. Сергій Мілютін представив своє дослідження Голодомору на Кропивниччині. Доповідь Миколи Тупчієнка стосувалася історії та сучасності археологічних досліджень на території Бобринецького району. Антон Ганул презентував історичну розвідку «Межування земель у Новомиргородському та Єлисаветградському повітах за документами фонду Херсонської губернської креслярні (1779-1797 рр.).

Головна книгозбірня області має усі випуски збірника «Інгульський степ» в друкованому вигляді. Електронну версію альманаху шукайте на сайті в Цифровій бібліотеці: https://library.kr.ua/elib/alminhulstep/.

Бажаємо цікавого читання!

Залишити відповідь