Ви зараз переглядаєте Час обирати здоров’я

Час обирати здоров’я

29 вересня світ відзначив Всесвітній день серця. З цієї нагоди у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я бібліотеки Чижевського відбулася інформаційна зустріч за участі головної державної санітарної лікарки Кіровоградської області, кандидатки медичних наук, заслуженої лікарки України Надії Оперчук. Темою були, звісно, захворювання серцево-судинної системи, причини їх виникнення та способи запобігання.

Хвороби серця є основною причиною смертності в Україні, особливо серед чоловіків. Що потрібно знати, щоб потурбуватися про здоров’я свого серця і попередити серйозні проблеми? На ці та інші питання відповіла Надія Іванівна.

«Серцево-судинні захворювання, головним чином інфаркт міокарда та інсульт, за оцінкою ВООЗ є основною причиною смерті в усьому світі: на них припадає приблизно третина всіх смертельних випадків. Людське серце – це дивовижний орган, витривалий та працьовитий, який безперестанно працює протягом усього нашого життя. За добу серце скорочується близько 100 тис. разів та перекачує більше 10 тис. літрів крові. Саме тому турбота про здоров’я серця – питання життя», – зазначила лікарка.

«Вкрай важливо турбуватись про своє серце – проводити профілактику серцево-судинних захворювань. Ця аксіома набула особливого значення сьогодні, під час воєнного стану, коли психоемоційне навантаження на людей і суспільство в цілому зросло в рази. Багатьох цих захворювань можна уникнути завдяки змінам у поведінці чи звичках. Серцево-судинні захворювання можна попередити за допомогою профілактики – здорового способу життя та своєчасного звернення до лікаря», – підсумувала Надія Іванівна.

Присутні отримали вичерпні фахові відповіді на свої запитання та дізналися багато корисної інформації щодо роботи серця.

Тож всім варто пам’ятати, що хвороби краще попереджати, аніж лікувати. Бережіть ваші серця і серця рідних. Будьмо здорові!

Лариса Медведєва,
відділі документів з питань
медицини та охорони здоров’я

Залишити відповідь