Ви зараз переглядаєте Батьківський клуб: як запобігти формуванню у сім’ї токсичних стосунків

Батьківський клуб: як запобігти формуванню у сім’ї токсичних стосунків

В центрі уваги нового засідання Батьківського клубу, який пройшов у відділі обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського, були токсичні стосунки між людьми.

У світі міжособистісних відносин існують невидимі, але потужні складові, які можуть впливати на наше фізичне та емоційне благополуччя. Токсичні стосунки – це реальність, в яку непомітно для себе потрапляють люди. Вони сперечаються, обвинувачують один одного. Чи розуміють вони, що роблять не так? Визнати токсичність стосунків непросто, травматично, але можливо.

Про те, як розпізнати аб’юзивність стосунків, чи можна їх зберегти і коли варто ці відносини припинити, розповіла психологиня Юлія Абрамович. То на які саме ознаки токсичних відносин потрібно звернути увагу? Це, насамперед, маніпуляція, контроль, недовіра, вимагання, приниження, суперництво, перебільшення і необґрунтована критика, образи та ігнорування, зловживання емоціями.

Учасники Батьківського клубу, розглядаючи дидактичні картки, розповідали про асоціації, які у них виникали.

Пані Юлія наголосила, що людина, яка роками знаходиться в аб’юзі, звикає до нього і перестає бачити. Аб’юз стає нормою, робить людей нещасливими, отруює життя. Токсичні стосунки можуть мати серйозний вплив на фізичне та емоційне здоров’я людини. Однак важливо пам’ятати, що зійти з негативного шляху, відновити самоповагу та знайти нові здорові відносини – можливо.

Батьківський клуб відбувся у межах кроссекторального проєкту, що реалізується Благодійним фондом «Безпечне майбутнє» за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW.

До нових зустрічей!

Галина Руденко,
відділ обслуговування користувачів

Залишити відповідь