Хроніка культурного життя Кіровоградщини оглядова
довідка за матеріалами преси та неопублікованими
документами за травень 2021 року

Загальні питання

У Кропивницькому відзначили 76-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні покладанням квітів на Меморіальному комплексі «Фортечні вали».

Через складну епідеміологічну ситуацію та запроваджені карантинні заходи довелось відмовитися від традиційної велелюдної ходи.

В пам’ять про тисячі військових, партизан, мирних жителів, які загинули на території краю у воєнні роки містяни принесли живі квіти до «Вічного вогню», меморіального знаку «Багнет» та до меморіального кладовища, де поховані тисячі жителів міста, розстріляних нацистами у роки окупації.

А на пошану сучасним українським воїнам, які мужньо боронять кордони рідної країни від російського агресора та відстоюють суверенну і незалежну Україну, квіти лягли до пам’ятного знаку Героям АТО та ООС.

«Пам’ятаємо і шануємо». Під такою назвою вперше на Кіровоградщині пройшов захід, присвячений Дню вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни.

Визначені переможці обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова.

Лауреатами стали:

У номінації «Популяризація історико-культурної та природничої спадщини краю, розвиток музейної справи» – Голобородько Віктор Валентинович за книгу «Олександрія. Історія Задніпров’я».

У номінації «Наукові дослідження з історії та етнографії краю» – Базака Роман Вікторович за книгу «Преса Кіровоградщини 1874-1921 рр.: історико-функціональний аспект, типологічна характеристика».

У номінації «Краєзнавчі розвідки з історії міст і сіл області» – Васильченко Володимир Георгійович за книгу «Капітанівка» (історія містечка, селища).

Урочистості з нагоди вшанування переможців відбулися 18 травня в обласному краєзнавчому музеї.

20 травня кропивничани долучилися до фотофлешмобу «Кропивницький у вишиванці2021».

Містяни фотографувалися та викладали світлини у соцмережах з хештегом Кропивницький у вишиванці 2021.

Театрально-концертне життя

Обласна філармонія

Травневі виступи, концерти:

  • Квартет гітаристів «Київ»;

  • Симфонічний оркестр м. Черкаси;

  • Солісти балету та оркестр «Музика танцю»;

  • Концерт для дітей «Країна мистецьких скарбів»;

  • Леша Свик – великий сольний концерт;

  • Поп-рок-гурт «Антитіла»;

  • Концерт інді-рок-гурту «Vivienne Mort»;

  • Музичні колективи м. Кропивницький.

Академічний обласний український музично-драматичний театр

ім. М. Кропивницького

22 травня відбулася вистава «Наталка Полтавка» Івана Котляревського – прем’єрна работа кропивничан. Режисер-постановник вистави Євген Курман.

Музейна справа

Обласний музей мистецтв

  • «Подорож до світу мистецтва – онлайнекскурсія;

  • «Святкування дня матері у Китаї» – презентація;

  • «Не згасне вогонь пам’яті» – експозиція до Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні;

  • «Ранок мого музею» – експозиція художніх творів з фондового зібрання музею до 20-річчя відкриття музею для відвідувачів;

  • «Подорож до світу мистецтва» – онлайн

екскурсія;

  • «Історія китайського шовку» – презентація;

  • Експозиція робіт з фондового зібрання музею до Дня Європи.

Майстер-класи: із виготовлення виробів з фоамірану «Весняний кошик».

Обласний краєзнавчий музей

7 травня‚ напередодні Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні‚ в обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація книги Вадима Колєчкіна і Бориса Шевченка «Битва за Центральну Україну. Військове протистояння між Червоною армією і вермахтом на Кіровоградщині у січні-березні 1944 року».

«Відреставрований шедевр» – виставка плащаниці 1896 року.

24 травня відбулися заходи, присвячені 85-й річниці від дня народження знаного в області поета й журналіста Віктора Ганоцького.

Його вдова Наталія Ганоцька останнім часом передала до музею чимало речей, пов’язаних з життям і творчою діяльністю чоловіка. В ході урочистостей презентована віртуальна, та реальна виставка «До 85-річчя від дня народження Ганоцького Віктора Федоровича» (1936-2010), присутні були ознайомлені зі змістом нової книги про Віктора Ганоцького. Пісні на його вірші виконав дует «Лебедина вірність».

Майстер-клас «Сонечко» – до Всесвітнього дня сонця.

Художньо-меморіальний музей О. Осмьоркіна

В музеї відкрилась виставка живописних та графічних творів «По-перше, художник..», присвячена пам’яті заслуженого архітектора України, Почесного громадянина Кропивницького Віталія Кривенка. Експозицію складають понад сімдесят живописних та графічних творів з родинного зібрання. Пейзажі, натюрморти, портрети, та сюжетні композиції.

Літературно-меморіальний музей І. Карпенка-Карого

7 травня проведені в режимі онлайн на платформі Zoom методичні діалоги на тему «Меморіальні музеї: переосмислення сучасних практик». Учасники дискусії висловили точки зору на питання, важливе у сьогоденні меморіальних музеїв: «Меморія плюс профіль – синтез можливостей чи гальмо?»

До Міжнародного дня музеїв, в садибі літературно-меморіального музею

І. К. Карпенка-Карого відбулася презентація першого пісенника педагога, музиканта, композитора Бориса Притули «Україно, зоре непогасна».

У літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого презентували виставку «Карбування духовної пам’яті: музейні автографи».

На її проведення відгукнулася відома в Україні родина меценатів, багаторічних очільників авіакомпанії «Урга» Галина Кузьменко та Леонід Шмаєвич. Колись кропивничани, а останні десять років – одесити, подарували із особистої бібліотеки до фондів музею близько півсотні книг з автографами як письменників-краян, так і власних. Це стало приводом для творчої зустрічі і підготовки нової виставки «Автографи повертаються в музей», якою продовжується цикл заходів, присвячених 30-річчю незалежності України.

Музеї області

Олександрійський міський музейний центр ім. А. Худякової експонував персональну виставку Степана Федоровича Ніколенка. Виставка авторських робіт за період 2019-2021 років олександрійського художника, присвячена 275-й річниці Олександрії та ювілею автора.

Обласний Центр народної творчості

6 травня в обласному Центрі народної творчості відкрилася виставка фоторобіт «Особлива, тому що жінка», присвячена Дню матері. Авторами 48 світлин є 32 фотомайстри.

Фестивалі

У Кропивницькому пройшов XXV Всеукраїнський фестиваль камерної та симфонічної музики «Травневі музичні зустрічі».

Відкрили фестиваль симфонічний оркестр і солісти Кропивницького музичного фахового коледжу.

Цьогоріч участь у фестивалі взяли колективи Національної філармонії України та Черкаської обласної філармонії. Тривали «Травневі музичні зустрічі» до 28 травня. Заключний онлайн-концерт можна було переглянути 28 травня на сайті обласної філармонії.

28-29 травня у Кропивницькому відбувся Всеукраїнський фестиваль-конкурс вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів».

Цього року, у зв’язку з карантинними заходами, фестиваль-конкурс проводився дистанційно. Фестивальні заходи розпочалися на подвір’ї обласної філармонії, де відбувся ритуал уквітчання кущів калини, посаджених на честь 10-ї та 15-ї річниць фестивалю.

Почесну місію виготовлення та презентації головного фестивального рушника ХХХ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів» цього року виконала творча делегація Олександрівської селищної ради.

У рамках проведення фестивалю у виставковій залі обласного Центру народної творчості відбулася виставка декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Калиновий розмай», на якій цього року свої кращі вироби демонстрували народні умільці Олександрівської селищної громади. У фестивальній кімнаті обласного Центру народної творчості представлена експозиція усіх фестивальних рушників та фотовиставка «Калиновий дивосвіт». У конкурсній програмі ХХХ фестивалю своє мистецтво представляли кращі аматорські хорові колективи Кіровоградщини, гості з Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Полтавської, Чернігівської областей.

У Гайвороні 22-23 травня уперше відбувся GoodoK Fest – фестиваль місцевих вузькоколійки і паротяга. Таких в Україні і в цілому в Європі – одиниці. Гайворонська вузькоколійка – це екзотика, яку треба встигнути побачити, насолодившись водночас красою цього прибузького краю, багатством історії, талантом місцевих мешканців. Прекрасний туристичний маршрут, хто хоче знати побільше про Україну. В рамках фестивалю відбулися: виставка залізничної техніки, ярмарок, хода залізничників, туристичний рейс потягом, польова кухня, майстер-класи народних ремесел, художні виставки, концерт та дискотека. Були костюмовані мінівистави, чудовий стенд про історію вузькоколійки.

Школи мистецтв

27 травня, на арт-подвір’ї музичної школи № 1 ім. Г. Г. Нейгауза відбулася перша конференція для керівників, завідувачів відділами та викладачів мистецьких шкіл Кропивницького. На порядку денному стояли актуальні питання діяльності та розвитку закладів мистецької освіти обласного центру. Йшлося про роботу закладів в умовах карантинних обмежень та дистанційного навчання, розвиток мистецької освіти в цілому.

Галерея «Єлисатград»

22 травня в галереї «Елисаветград» Микола Цуканов презентував книгу «Расскажи мне о себе» інтерв’ю з Валентиною Левочко. Привітати з книгою та з Днем народження Валентину Левочко прийшли друзі та колеги. Журналісти, які в минулому працювали з Валентиною, згадували журналістське життя відомої на Кіровоградщині працівниці ЗМІ.

Бібліотечна справа

ОУНБ ім. Д. Чижевського

Масові заходи:

  • Слідами проєкту «Голоси з війни» – до Дня пам’яті та примирення;

  • Тематичні засідання розмовного клубу англійської мови, перегляд і обговорення фільмів «Велика перемога у кожному з нас»;

  • Вулична акція до Дня Європи;

  • Публічна лекція доктора філологічних наук, професора ЦДПУ ім. В. Винниченка Сергія Михиди про Володимира Винниченка до Дня Європи;

  • Публічна лекція доктора філологічних наук, професора ЦДПУ ім. В. Винниченка Григорія Клочека до 150-річчя від дня народження Василя Стефаника;

  • «Право громадськості на звернення до суду у справах про порушення вимог природоохоронного законодавства». Доповідач: заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мироненко Анастасія Олександрівна;

  • Тематична зустріч «Переможний травень» для дітей війни з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (для підопічних Територіального центру соціального обслуговування Подільського району). В тому числі презентація відкритого книжкового перегляду «Врятований світ пам’ятає» та вистава «Голубі олені» за п’єсою О. Коломійця від учасників студії «Ровесник» Созонівського НВК;

  • Творчий вечір, голосні читання (спільний проєкт ОУНБ ім. Д. Чижевського та Академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького);

  • Відкритий перегляд «Європа на Вашій долоні» – до Дня Європи;

  • Зустріч з художником-портретистом Валерієм Давидовим – до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами;

  • Вулична акція «Знай про гепатит!»;

  • Зустріч з фахівцем управління. Тема: укладання трудових відносин та контроль за додержанням законодавства про працю» в рамках реалізації проєкту «Інформаційна платформа Управління Держпраці в Кіровоградській області»;

  • Зустріч з археологом, секретарем обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Валентином Собчуком. Тема: «Дослідження давніх поселень, стоянок, межових каменів, курганів, святилищ та поховань на Кіровоградщині»;

  • Книжкова дегустація для учнівської молоді;

  • Презентація нової літератури для учасників клубу «Істина»;

  • Презентація книги Володимира Поліщука і Світлани Ушакової «До безуму любив степ»;

  • «Культура статевого виховання. Репродуктивне здоров’я жінки» – до Всесвітнього дня здоров’я жінки зустріч з психологом О. Чеплякою;

  • Школа досвідченого споживача: «Як обрати якісні та безпечні пестициди?»;

  • Захід присвячений пам’яті архітектора Віталія Ефремовича Кривенка;

  • Бібліофестиваль на Великій Перспективній;

  • В рамках проєкту «Академія здоров’я» зустріч з Надією Оперчук «Covid-19 та імунопрофілактика: актуальні проблеми»;

  • Презентація роману Олега Бондаря «Убивчий аромат цитрусових»;

  • Засідання клубу «Знай наших». Екранізація творів Володимира Винниченка;

  • Виготовлення вітальних листівок в рамках проведення VIII багатожанрового фестивалю «Творча платформа ART BASIS. В рамках святкування Дня захисту дітей. Організатор – «Імідж-студія Ольга»;

  • Засідання клубу народних ремесл «Ниточка»;

  • Онлайн-вікторина – до Дня пам’яті та примирення;

  • Розіграш з онлайн-вікториною «Коли ми пам’ятаємо – ми не переможні» – до Дня пам’яті та примирення;

  • Віртуальна екскурсія «Кіровоград – Кропивницький» – до Дня пам’яті жертв Другої світової війни, та примирення між країнами-учасниками Другої світової війни;

  • Віртуальна екскурсія «Музей сучасного мистецтва в Парижі»;

  • Розіграш на Facebook сторінці бібліотеки – до Дня Європи;

  • «Мандруємо Європою» – онлайн-вікторина до Дня Європи;

  • Флешмоб на ФБ-сторінці до Дня вишиванки;

  • Zoom-семінар з представником департаменту англійської мови з Американського Дому Клер Меннінг;

  • Професійне спілкування за темою «Шедеври української класики: вивчаємо, пізнаємо, популяризуємо». З досвіду роботи бібліотек області в рамках Бібліофесту та участі у Х Міжнародному фестивалі «Книжковий арсенал» (Zoom);

  • Онлайн-міст з сосницьким літературно-меморіальним музеєм О. П. Довженка: презентація книги Анатолія Семенцова «Писанки Чернігівщини»;

  • Веб-екскурсія музеями коштовностей України «Кращі друзі жінок – діаманти»;

  • Вікторина «Театральне лото»;

  • Онлайн-літературна гра «Так чи ні?»;

  • Вікторина «А що під палітуркою, або «Анатомія» книги»;

  • Майстер-клас з флористики «Особливі закладки для книг по мистецтву»;

  • Огляд однієї книги «Місто на скелястих берегах Тясмину» – з використанням платформи ZOOM;

  • Огляд літератури «Неймовірні книги про неймовірних людей» – з використанням платформи ZOOM;

  • Онлайн-квіз «Як добре ти знаєш США»;

  • Вікторина «Пандемії та епідемії в літературі»;

  • Вікторина «Псевдоніми».

Книжкові виставки:

  • «Здоров’я. Краса. Успіх»;

  • «Книги знають усе» (постійно діюча);

  • «Книжковий глобус» (постійно діюча);

  • «Незабутні таланти: крізь простір і час» (постійно діюча);

  • «Бібліографія – ключ до книжкового всесвіту» (постійно діюча);

  • Відкритий перегляд «Пасха красна день вітає»;

  • « І мудра мати нас проводить у світи» – до Дня матері;

  • Відкритий перегляд «Врятований світ пам’ятає» – до Дня перемоги;

  • «Мама – це синонім слова «любов»» – до Дня матері;

  • Документальна виставка «Війні немає забуття» – до Дня перемоги;

  • «Об’єднуючи світ»;

  • «Тільки родина, як зірка єдина, – твій порятунок, надійний причал» – до Дня родин;

  • Виставка-інсталяція «Валіза знань. Вирушай у подорож Європою» – до Дня Європи;

  • Виставка-пам’ять «Без права на забуття» – до Дня жертв політичних репресій;

  • «Сім’я – територія любові» – до Міжнародного дня сім’ї;

  • Календар мистецтв – до Дня вишиванки;

  • «Чужої пам’яті не буває» – до Дня скорботи і пам’яті жертв депортації кримського народу ;

  • Відкритий перегляд «Світова велич Шевченка» – до Дня перепоховання Т. Г. Шевченка;

  • Лауреати обласної краєзнавчої премії ім. Володимира Ястребова;

  • Книжкова виставка «Чим небезпечні гепатити?» – до Міжнародного дня боротьби з гепатитами;

  • «Сто віршів Віктора Ганоцького» – до 85-річчя від дня народження;

  • Календар мистецтв: 100 років від дня народження Олександра Олександровича Левицького (1921), українського композитора;

  • «Нескінченні ритми: орнамент»;

  • До 140-річчя від дня народження О. О. Богомольця, українського вченого-патофізіолога;

  • Книжкова і віртуальна виставки «Підкорювач медичних вершин»;

  • «Є мова – є нація» – до Дня слов’янської писемності та культури;

  • «Театральний діяч, поет Гарій Войченко» – до 85-річчя від дня народження;

  • «Мотузяне диво» – виставка робіт майстрині клубу народних ремесел «Ниточка» Людмили Люненко;

  • Книжкова виставка нових надходжень «Книжковий арсенал –2021»;

Літературний календар

  • 60 років від дня народження І. Малковича;

  • 160 років від дня народження Р. Тагора;

  • 150 років від дня народжнння В. Стефаника;

Медичний календар:

  • 2 травня – День немовляти;

  • 12 травня – Всесвітній день медичних сестер;

  • 17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією;

  • 25 травня – Всесвітній день щитовидної залози;

  • 28 травня – Міжнародний день здоров’я жінок;

  • 30 травня – Всесвітній день боротьби проти астми і алергії;

  • 31 травня – Всесвітній день без тютюну;

Віртуальні книжкові виставки:

  • Митець з Божої ласки;

  • Підкорювач медичних вершин;

  • Сто віршів Віктора Ганоцького;

  • Медичні бестселери: книги, які варто прочитати;

  • Золоті букви Василя Шкляра.

Віртуальні виставки (медіапроєкти):

  • Музей сучасного мистецтва в Парижі;

  • Об’єднуючи світ;

  • Медіапроєкт «Музей комп’ютерної історії в місті Маунтін-В’ю». Ч. 1.;

Слухаємо та читаємо разом (відео у соціальних мережах):

  • Щоденник Анни Франк»;

  • «A Little Tour in France» – «Подорож Францією»;

  • Вірші Едварда Ліра;

  • Онлайн-вікторина «Як добре ти знаєш США?»

Навчальні заняття (тренінги, семінари):

  • Тренінги для людей літнього віку «Основи комп’ютерної грамотності», «Пошук в інтернеті», «Послуги електронного урядування»;

  • Тренінг «Медичні сервіси електронного урядування».

Творчі виставки:

  • Виставка творчих робіт «Фантазії на тему «Black&White» (2D VS 3D);

  • Відкриття персональної виставки Галини Маслової «Гармонія квітів та кольроів»;

  • Відкриття виставки викладачів, випускників, студентів мистецького факультету ЦДПУ «ArtMix»: живопис, графіка, декоративне мистецтво;

  • Персональна виставка робіт зі шпагату Юлії Олейніченко «Джутові фантазії»;

  • Відкриття персональної виставки поштових листівок Віталія Постолатія «Дитячий світ на старій листівці».

Протягом місяця відбулися засідання клубів:

  • Засідання клубу розмовної французької мови zoom meeting;

  • Засідання клубу розмовної англійської мови zoom meeting;

  • Засідання клубу розмовної англійської мови;

  • Засідання клубу розмовної англійської мови (кіноклуб);

  • Клуб «Муза»;

  • «Парус» – засідання літературного об’єднання;

  • «Ниточка» – засідання клубу народних ремесел.

Прямі ефіри на ФБ та відео:

  • Продовжуємо слухати та читати разом. Відео «Уривок з книги

«Щоденник Анни Франк» німецькою мовою»;

  • Зустріч з науковцем, літературознавцем, доктором філологічних наук, професором ЦДПУ імені Володимира Винниченка Сергієм Михидою. Тема: «Володимир Винниченко: Європейський вимір» – до Дня Європи;

  • Публічна лекція професора Григорія Клочека, присвячена творчості відомого українського письменника, майстра психологічної новели Василя Стефаника;

  • «Голосні читання», присвячені 150-річчю від дня народження Василя Стефаника (Спільний проєкт разом з Академічним обласним українським музично-драматичний театром ім. М. Кропивницького;

  • Відео «Подорож країнами Європи»;

  • Інформаційна зустріч з начальницею відділу з питань експертизи умов праці обласного управління Держпраці Оленою Хіміч. Тема: «Укладання трудових відносин та контроль за додержанням законодавства про працю»;

  • Зустріч з археологом, секретарем обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Валентином Собчуком. Тема: «Дослідження давніх поселень, стоянок, межових каменів, курганів, святилищ та поховань на Кіровоградщині»;

  • Відео-реклама «Завійтай на Бібліофест»;

  • Школа досвідченого споживача. Лекція-консультація «Як обрати якісні та безпечні пестициди? Що потрібно знати під час застосування засобів захисту рослин?»;

  • Презентація книги Світлани Ушакової та Володимира Поліщука «До безуму любив степ»;

  • Бібліофестиваль на Великій Перспективній;

  • Інформаційна зустріч з головним санітарним лікарем Кіровоградської області Надією Оперчук. Тема: «Covid-19 та імунопрофілактика: актуальні проблеми»;

  • Продовжуємо читати та слухати разом! Едвард Лір;

  • Творча зустріч з письменником Олегом Бондарем.

 

Обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка

Масові заходи:

  • «Світлячки безпеки» – майстер-клас зі створення флікерів (спільно з ГО Агенція сталого розвитку «Хмарочос»);

  • «Камінний хрест» – відеоперегляд фільму за творами Василя Стефаника – до 150-річчя від дня народження);

  • «Етикет у нашому житті» – бесіда-діалог;

  • «Ніч в музеї» – перегляд фільму – до Міжнародного дня музеїв;

  • Сім подорожей в рамках міжнародного проєкту «Dance4Life» (другий етап) (в рамках проєкту бібліотеки «Доступний вільний простір для молоді»);

  • «Овочі та фрукти щодня – запорука міцного здоров’я» (2021 рік оголошено

Міжнародним роком овочів та фруктів) – День інформації;

  • «Лонгрід: популяризуємо читання у веб-середовищі» – онлайн- консультація;

  • «Велика історія маленької букви» – до Дня слов’янської писемності і культури – літературна година;

  • «Пізнаваймо Європу разом!» – вулична акція до Дня Європи в рамках обласного Фестивалю «Єврофест – 2021».

Оформлено книжкові виставки, тематичні полиці:

  • «Літературна спадщина В. Стефаника» – до 150-річчя від дня народження;

  • «Трагедія народу – трагедія особи» – до 115-річчя від дня народженн М. Булгакова;

  • «Садовий бум» – (лайфхаки садового декору) – книжкова виставка;

  • «І зійде сонце, наче кругла паска, Мов писанка розквітне вся земля…»

  • «Світ краси української вишивки» – до Дня вишиванки;

  • «Іван Марчук: митець, якого знає світ» – до 85-річчя від дня народження;

  • «Весна час натхнення та творчості» – виставка творчих робіт студентів фізико-математичного факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка з циклу «Відкриваємо молоді таланти»;

  • I-й міський дитячій конкурс-виставка образотворчого мистецтва «Весняна палітра» – «Ілюстрації до літературних творів місцевих поетів та письменників» (спільно з КЗ «Центр дитячої та юнацької творчості» міської ради);

  • «Прогулянки Парижем» – до Дня Європи;

  • «Відкриваємо Європу» – книжкова виставка до Дня Європи;

  • «Мудрість книг єднає родину» – до Міжнародного дня родини;

  • «Раціональне харчування – шлях до здоров’я» (з циклу «Вибір молоді – здоров’я»);

  • «Овочі зі смаком фруктів та користю овочів» – книжкова виставка;

  • «Війна… Вона незабутня» – до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні;

  • «1939-1945: Ніколи знову» – до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Проведено засідання клубів за інтересами:

  • «Happi-майстерня»: «Мак – символ пам’яті» – до Дня пам’яті та примирення – майстер-клас;

  • «Speak Up» (розмовний клуб любителів англійської мови) (онлайн, спікер – Джеф Шліпер з містечка Олімпія, Вашингтон):

  • «Гроші та заробітна плата в США в порівнянні з Україною»;

  • «Американські свята, як їх відзначають американці?»

  • Клуб «Ліра»: «Творча зустріч з Наталією Бідненко»;

  • Кіноклуб «Docudaуs»;

  • «Зупинимо булінг разом. Всі – і я, ці ти!». Перегляд документального фільму «Булер», режисер Лі Гірш, обговорення (в рамках реалізації адвокаційного проєкту «Скажемо булінгу – НІ!»).

Підготовлено та поширено на веб-сайті бібліотеки та в соціальних мережах:

  • Відеопрезентації книг: «Природа, що вражає», «Щаслива та здорова вагітність» за книгою «Книга про здорову вагітність», ілюстрованого атласу «Танки і бронетехніка», «Війна і перемога, біль і пам’ять» – до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, онлайн-кросворди, вікторини, інтерактиви: «Польща – міст до Європи» – до Дня Європи, «Скарбниця здоров’я», «Знайди пару» (Замки та фортеці), «Поєднай пари: картина та її назва» – до дня народження Сальвадора Далі, про фотографію – до Дня першого кольорового фото, «Геній сучасності – Іван Марчук»; онлайн-quiz «Вишивка – оберіг українського народу» – до Дня вишиванки.

Відеоогляди літератури: Сем Бер «100 фактів про їжу»; до Дня української вишиванки.

Відеоролики: «Овочі та фрукти щодня – запорука міцного здоров’я» «Міжнародний рік овочів і фруктів», «Овочі та фрукти в мистецтві», «Наш край у плині часу» (Сторінки літопису) в рамках бібліопроєкту «Краю мій, гордість моя» (на книгу О. Жосана «Кіровоград у роки окупації»), «Словники, які бібліотека отримала від Українського інституту книги за Програмою поповнення бібліотечних фондів», по виставці студентських робіт з ЦДПУ ім. В. Винниченка «Весна – час натхнення та творчості», по нових надходженнях від Українського інституту книги за Державною програмою поповнення бібліотечних фондів, «Ігор Сікорський: закоханий в небо» – до Дня народження конструктора, «Фуд-тренди – 2021: як обрати свій?», Backstage відео – до Дня вишиванки.

Відео-майстер-класи: «Мак – символ перемоги» – до Дня пам’яті та примирення, «Маки червоні знов розцвітають» (в рамках циклу майстер-класів «Молодь пам’ятає»), «Великодній кролик», «Весняне дерево», онлайн-гра «Відгадай книгу», відеоінтерв’ю з фотографом Артемом Безшкуренком.

Обласна бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка

До свята Великдень:

  • Онлайн-огляд літератури «Весняні передзвони»;

  • ТМ «Пасхальне курчатко»;

  • Заходи проєкту «Онлайн розваги в дитячій кімнаті»;

  • МК «Великодні сувеніри».

Заходи навчально-ігрового екологічного проєкту «ЕКО-стиль твого міста» в форматі Zoom:

  • Виставка літератури «Знаю я і знаєш ти, як планету зберегти»;

  • Онлайн огляд літератури «Життя у стилі Еко»;

  • ТМ «Еко-торбинка для книжок»;

  • Game Land «Еко-мемо».

До 60-ї річниці від дня народження Царук Антоніни Петрівни – поетеси, літературознавця:

  • Книжкова викладка «Я дарую вам вірші»;

  • Променад-знайомство «Майстриня дитячої поезії».

До Дня пам’яті та примирення і 76-річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні:

  • Книжкова виставка «Перемога завжди молода»;

  • Тематична програма «Нам ніколи не забути…»;

  • Виставка-колаж «В полум’ї боїв за Україну».

Освітній онлайн-контент «Читацький щоденник».

Заходи проєкту соціальної дії «Бібліотечний коворкінг «Майстерня казкових світів»»:

  • Відеоурок з виготовлення тактильної книги;

  • Онлайн-презентація родинних історій та казок;

  • Онлайн та офлайн читання від авторів та студентів волонтерів.

До 150-ти річчя від дня народження Василя Стефаника:

  • Книжкова виставка «Славетний новеліст»;

  • Інформдосьє «Василь Стефаник – літописець долі народної».

Заходи «Book & Art студії «Книгодрузяки»»:

  • Курс для майбутніх першокласників «Хочу до школи» в форматі Zoom- зустрічі.

  • Відео – огляд «Атлас міст» видавництво #Книголав, з серії заходів проєкту «BOOK- Хвилинка».

Творча-студія майстер-класів «Хобі-територія»:

  • Мотиваційний постер «Землянам – чисту планету» – до Міжнародного десятиліття відновлення екосистем.

Заходи Бібліотечної інтерактивної просвітницької платформи «Зелене світло» в рамках проєкту «Амбасадори безпеки» в форматі Zoom-зустрічі:

  • ТМ «Малюємо з котом Інжиром та вивчаємо дорожню грамоту»;

  • Онлайн-інфокампанія «Засвітись-збережи життя!»;

  • Театр для дошкільнят «Безпека для малюків»;

  • Створення медіапродукту «#LikeКнигу»;

  • Story-time для малюків – «Як влаштовані роботи».

BiblioHab «11 +»:

  • Ярмарок творчих людей «VIP-персона»;

  • «Game Land» (Розваги та настільні ігри для підлітків);

  • «Cinema town» (Перегляд кінофільмів).

Проєкт «Насіннєва бібліотека»:

  • Організація обміну «Зелена палітра перетворень. Збережемо дивосвіт!»;

  • Створення банку насіння.

Заняття для користувачів з циклу:

  • «Школяр і комп’ютер: технології без шкоди»;

  • Створення привітальної листівки онлайн;

  • Додатки TikTok і Like. Користь чи небезпека для дітей?

  • Індивідуальні заняття-консультації з дітьми, чиї батьки є учасниками АТО з циклу «Знавці комп’ютерних наук».

  • Індивідуальні заняття-консультації з внутрішньо переміщеними особами на тему: «Комп’ютер доступний кожному».