Хроніка культурного життя Кіровоградщини​

Хроніка культурного життя Кіровоградщини
оглядова довідка за матеріалами преси та неопублікованими
документами за вересень 2021 року)

Загальні питання

  • У державному архіві Кіровоградської області відбулася презентація видання «Особова справа № 2. Яків Паученко», яке присвячено видатному архітектору. Над виданням працювали співробітники обласного архіву, галереї «Єлисаветград», обласного краєзнавчого музею, художньо-меморіального музею О. Осмьоркіна та обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д. Чижевського.
  • 22 вересня, в День партизанської слави в обласному центрі вшанували пам’ять героївпідпільно-партизанського руху. На меморіальному комплексі «Фортечні вали» відбулося покладання квітів. Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували героїв-партизан.
  • Кіровоградська обласна рада створила парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва «Тобілевичі» у селі Арсенівка Мар’янівської сільської ради Новоукраїнського району та внесла його до природно-заповідного фонду місцевого значення.
  • Кіровоградський обласний німецький культурний центр «Розвиток» («Entwicklung») провів заходи з нагоди 80-річчя депортації етнічних німців України у віддалені райони Радянського Союзу.

На зборах учасників громадської організації були вручені мовні сертифікати та дипломи кращим з учнів, котрі вивчають німецьку. Присутні почули розповідь про більш ніж двохсотлітню історію розселення німців-колоністів на українських землях та оголошення їх сталінським режимом «ворогами народу», переглянули фільм на цю тему, ознайомилися з літературно-художнім виданням Максима Бутченка «Червоний квадрат. Депортація. Спецпоселення. Трудармія. Репресії». Відбулася поїздка до села Карлівки, яке колись було першою німецькою колонією в нашому краї і називалося Альт-Данциг.

26 вересня у Кропивницькому вручили обласну премію «Корифеї українського театру» в номінаціях:

  • «За кращу виставу» – за документальну виставу «Іду за Вас» академічному обласному українському музично-драматичному театру

ім. М. Л. Кропивницького;

  • «За кращу режисерську роботу» – Дмитру Чибораку, режисеру Коломийського академічного українського драматичного театру ім. Івана Озаркевича;
  • «За краще виконання чоловічої ролі» – Василю Остафійчуку, за виконання ролі Тев’є у виставі «Тев’є-молочник» Миколаївського академічного художнього російського театру;
  • «За краще виконання жіночої ролі» – Юрію Муквичу, за виконання ролі Баби Прісі у виставі «Експериментаріум» Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. Михайла Коцюбинського.

Вручення премії відбулося під час церемонії закриття 51-го театрального фестивалю «Вересневі самоцвіти» в театрі ім. М. Кропивницького.

Театрально-концертне життя

Обласна філармонія

  • Напротязі місяця відбулися концерти та виступи: Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня» з виставами «Зелена Гора», «Тіні забутих предків»; театру для дітей «День народження Карамельки; гумористичного шоу «30 плюс» – найкраще та нове; The hardkiss з альбомом «Жива і не залізна»; ансамблю танцю ім. П. Вірського; сучасного театру «Супергерої рятують світ»; вистава «Жениха викликали, дівчата».
  • 30 вересня відбувся гала-концерт «Осіннє скерцо» за участю творчих колективів і солістів обласної філармонії та квартету саксофоністів Національної філармонії України, присвячений відкриттю 77-го концертного сезону обласної філармонії.

Академічний обласний український музично-драматичний театр

ім. М. Кропивницького

  • Перший Всеукраїнський фестиваль народного танцю «Ятранське коло» розпочався в Кропивницькому. Відкрили фестиваль в академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. М. Кропивницького. Участь у фестивалі взяли 18 колективів з Києва, Харкова, Хмельницького, Полтави, Ужгорода, Кропивницького і Долинської Кіровоградської області. Окрім того, в рамках фесту відбувся концерт Національного заслуженого академічного ансамлю танцю імені П. Вірського. Його солісти провели для підростаючих танцюристів майстер – класи та показові виступи.
  • 20 вересня в рамках відзначення 51-річчя заснування Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» в Малій галереї музею мистецтв – академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М. Л. Кропивницького розгорнуто виставку художніх творів «Земля корифеїв».

Академічний обласний театр ляльок

  • 17 вересня в академічному обласному театрі ляльок розпочав свою ходу ІІІ Відкритий театральний фестиваль «Scene-Fest», присвячений 30-й річниці Незалежності України. Найкращі постановки зі свого творчого доробку та прем’єрні вистави за творами класиків світової драматургії, а також сучасних українських авторів, впродовж чотирьох фестивальних днів (17-20 вересня) представляли дванадцять професійних театрів драми і ляльок, а також молодіжних театральних колективів з одинадцяти міст України: Миколаєва, Коломиї, Запоріжжя, Маріуполя, Черкас, Житомира, Хмельницького, Києва, Херсона, Кривого Рогу і Кропивницького.
  • Лялькарі Кропивницького взяли участь у фестивалі «Мереживо казкове», що проходив в Черкасах, з музичною інтерактивною казкою «Як Микита з ярмарку йшов».

Маленькі глядачі радісно зустріли наших виконавців, бо за роки обмінних гастролей з черкаськими колегами, наш театр здобув багато прихильників і в сусідній області.

Малеча активно виконувала ігрові завдання разом з казковими героями і весело аплодувала артистам по закінченні вистави.

Додому митці привезли Диплом та сувеніри фестивалю.

Музейна справа

Обласний краєзнавчий музей

  • В меморіальному музеї М. Л. Кропивницького, відділі обласного краєзнавчого музею, відбувся захід «Кропивницький – ім’я доброї слави». Під час екскурсії музеєм допитливі та уважні вихованці з Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату мали змогу дізнатися більше про життя та творчість Марка Кропивницького і його зв’язок з нашим містом, ознайомитися з виставкою робіт прекрасної майстрині з Кропивницького Валентини Дробишевської, яка була презентована в музеї.
  • 16 вересня до музею історії українського хореографічного мистецтва завітали учасники першого Всеукраїнського фестивалю народного танцю «Ятранське коло». Неймовірна атмосфера, насолода від українського народного танцю, щирі емоції живого спілкування – все це було в цей день на Хуторі Надія.
  • Обласний краєзнавчий музей взяв участь у круглому столі «Василь Сухомлинський: від батьківського порогу – у великій світ». До 103-ї річниці від дня народження видатного земляка музейним закладом було підготовлено та презентовано в рамках заходу фотовиставку «Великий гуманіст, мислитель, педагог – Василь Сухомлинський». На ній представлені матеріали з фондового зібрання обласного краєзнавчого музею. Користуючись нагодою, музейники також звернулися до доньки педагога Ольги Сухомлинської з проханням допомогти поповнити фонди обласного краєзнавчого музею новими предметами, пов’язаними з особистістю Василя Сухомлинського.
  • 23 вересня в обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація мінівиставки «Автограф шани й визнання» до 100-річчя від дня народження бібліографа, літературознавця, лауреата Державної премії Української РСР імені Т. Г. Шевченка Федора Сарани (1921-1995).

На презентації була присутня дочка Федора Кузьмовича – Тетяна Сарана (м. Київ), яка протягом останніх 15 років передала музею значну частину його спадщини: бібліографічні напрацювання, шевченкіану, колекцію матеріалів про Юрія Яновського і Архипа Тесленка, з галузей історії та природознавства.

  • «Місто у просторі і часі: Єлисаветград – Зінов’євськ – Кірово – Кіровоград – Кропивницький» – фотовиставка до Дня міста.
  • 22 вересня в обласному краєзнавчому музеї відбувся захід «Міфи і правда про радянський Рух Опору», приурочений до Дня партизанської слави.
  • На Кіровоградщині відбувся 51-й Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти».

До театрального свята, яке традиційно проходить на Хуторі Надія, доєднався й обласний краєзнавчий музей.

Співробітники музейного закладу провели для гостей та учасників святкувань пізнавальні екскурсії у меморіальному музеї Івана Тобілевича та в музеї історії українського хореографічного мистецтва, а також цікаві майстер-класи від співробітників відділу природи обласного краєзнавчого музею.

Неабиякий інтерес у присутніх викликала банерна виставка, підготовлена музеєм до 30-ї річниці Незалежності України «Ти у мене єдина», яка експонувалася на центральній алеї музею-заповідника.

  • На території парку-пам’ятки «Тобілевичі»,що в Арсенівці Новоукраїнського району, відбулися святкові заходи в рамках фестивалю «Вересневі самоцвіти».
  • 28 вересня в обласному краєзнавчому музеї відбувся обласний онлайн-семінар на тему «Розвиток туризму на Кіровоградщині», присвячений Всесвітньому дню туризму. До заходу долучилися музейні заклади області, відділи та філії обласного краєзнавчого музею.
  • Після масштабної реконструкції відкрився музей історії села Розумівка в Олександрівській громаді. Історико-меморіальний заповідник «Чорний ворон» – філія обласного краєзнавчого музею.
  • «У серпні 1941-го» – презентація-обговорення книги Бориса Шевченка.
  • Презентація персональної виставки-продажу співробітниці відділу природи обласного краєзнавчого музею Наталії Завалій «Краса мого міста» відбулася в приміщенні Кіровоградської обласної державної адміністрації.

Роботи майстрині написані у техніці «батик».

Музей мистецтв

Виставки, заходи:

  • «На хвилі життя» – персональна виставка художника Василя Коваля;
  • «Місто в постатях» – виставка до Дня міста;
  • «Туристична мозаїка рідного краю» – виставка до Дня туризму;

Експозиція до 110-річчя від дня народження українського живописця Михайла Божія (1911-1990);

  • «Символізм і лірика Миколи Глущенка» – експозиція мистецьких творів з фондів музею з нагоди 120-річчя від дня народження відомого українського живописця;
  • Презентація участі у науково-практичній конференції «Українське козацтво в етнокультурному просторі Наддніпрянщини» в рамках ХІУ Всеукраїнського історико-культурологічного фестивалю «Мамай-fest»;
  • «Згадуючи гетьмана» – в експозиції однієї картини представлена робота Миколи Бондаренка (1914-1999) «Смерть гетьмана Івана Мазепи», 1997-1998:
  • «Туристична мозаїка рідного краю» – до Всесвітнього дня туризму;
  • «Подорож до світу мистецтва» – онлайн екскурсія;
  • Поки маестро грає блюз» – творча зустріч з кропивницькою мисткинею, журналісткою, поетесою і художницею Людмилою Макей;
  • Майстер-клас з виготовлення сувенірів з фетру;
  • Виставку мистецьких робіт словацьких художників урочисто відкрито за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні Марека Шафіна, представників обласної влади, ЗМІ та мистецької спільноти.

Почесному гостю презентували альбом про зібрання музею та листівки з зображенням картин, написаних Петром Оссовським, під час його перебування у Словаччині.

На виставці представлено 69 творів 18 митців.

  • Співробітники музею мистецтв взяли участь у роботі круглого столу «Василь Сухомлинський: від батьківського порогу – у великий світ», що проходив в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського. Презентували виставку та відеоряд «Сухомлинський і діти», розповіли про свій досвід роботи з дітьми та отримані таким чином навики з педагогіки та дитячої психології, познайомилися з непересічною особистістю, донькою Василя Сухомлинського – Ольгою Василівною, та продовжили спілкування з нею у форматі екскурсії експозиційними залами музею, справивши неабияке враження на гостю.

Галерея Єлисаветград

  • Виставка картин київського художника, філософа, богослова і психолога Андрія Кулагіна.

Художньо-меморіальний музей О. Осмьоркіна

  • Музей спільно з обласною організацією Національної Спілки художників України презентував «Віртуальну виставку творів претендентів на вступ до Національної Спілки художників України. Експозицію виставки складають творчі доробки кропивницьких художниць Ірини Кухаренко та Юлії Малежик.
  • «Архітектурна мандрівка Кропивницьким» – презентація тематичної фотовиставки – до 155-ї річниці від дня народження архітектора Якова Паученка, до Дня міста в рамках музейного арт-проєкту «Місто Кропивницький у фотооб’єктиві». Експозицію виставки складають понад 50 кольорових та чорно-білих світлин з музейної колекції «Сучасне українське фотомистецтво» відомих в місті фотографів: Ігоря Демчука, Олександра Шулешка, Олександра Коломінова.

Літературно-меморіальний музей І. Карпенка-Карого

  • Напередодні Міжнародного дня перекладача, який відзначається у світі 30 вересня і проходить цього року під девізом «Об’єднані в перекладі», у літературно-меморіальному музеї І. Карпенка-Карого відбувся перший мініфест літераторів нашого краю, що займаються художніми перекладами. В рамках заходу була презентована виставка «Література без кордонів».

Фестивалі

  • На Кіровоградщині відбувся фестиваль молодіжної книги – свято яке об’єднало творчі й освітні, патріотичні та правові спільноти обласного центру. Дитячо-юнацькі колективи приготували різноманітні розважальні програми, також можна було побачити чимало експозицій за різними напрямками творчості та спорту.
  • Традиційний фестиваль театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» розпочався 20 вересня своєрідним прев’ю в академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М. Кропивницького. Тут відкрилася виставка інсталяцій «Театр на відстані дотику». У фойє театру інстальовані елементи декорацій десятка вистав із репертуару театру та костюми до цих вистав. На другому поверсі закладу культури експонувалась виставка картин «Земля корифеїв». Відбулися вистави в театрі ім. М. Кропивницького та святкове театралізоване дійство у родинних маєтках Тобілевичів – на Хуторі Надія та в Арсенівці.
  • 24 вересня в Кропивницькому відбувся регіональний туристичний фестиваль «Відкрита Кіровоградщина-2021» Мета фестивалю показати жителяи і гостям міста туристичний потенціал Кіровоградщини. У фестивалі взяли участь як обласні заклади так і представники територіальних громад.

Обласний Центр народної творчості

  • В обласному Центрі народної творчості відкрився креативний простір «Пектораль». Під час відкриття відбулася презентація скульптурних виробів на площині (барельєф) Ігоря Чірухіна з Кропивницького, знайомство з роботами учасників Всеукраїнської фотовиставки «Погляд-2020», колекцією старинних домотканних килимів.

У просторі збиратимуться на різні майстер-класи, зустрічі та заходи з художниками, фотографами.

Бібліотечна справа

ОУНБ ім. Д. Чижевського

Масові заходи:

  • «Мистецтво Стародавнього Єгипту та античної Греції» – інтерактивне заняття для студентів мистецького факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка;
  • «Вода стихія і надія» – екоквест для студентів Кропивницького коледжу харчування та торгівлі;
  • «Історія виникнення романтизму в Європі» – лекція від доцентки кафедри образотворчого мистецтва та дизайну, кандидатки мистецтвознавства Олени Кириченко для студентів мистецького факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка;
  • «Основи наукових досліджень» – заняття для студентів мистецького факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка;
  • Уроки англійської мови (партнерська робота в мовному проєкті міжнародної волонтерської організації AISEC);
  • Польські національні читання (спільно з членами кропивницького об’єднання поляків «Полонія»);
  • «Як розслідувати нещасні випадки на виробництві» – лекція в рамках інформаційної платформи з питань з охорони праці;
  • Екскурсія для студентів другого курсу спеціальності «Бібліотечна та архівна справа» Олександрійського коледжу культури і мистецтв;
  • «Єгипет – чарівна країна пірамід» – віртуальна подорож до Єгипту;
  • «Василь Сухомлинський: від батьківського порогу у великий світ» – круглий стіл до дня народження Василя Сухомлинського;
  • Засідання теософського товариства;
  • Презентація нової літератури для учасників клубу «Істина»;
  • Національне читання з президентом Польщі;
  • «Вікі любить пам’ятки 2019» – екскурсія фотовиставкою для учнів Подільської гімназії;
  • «Профілактика інфекційних захворювань та харчових отруєнь»;
  • «Державна статистична звітність бібліотек» – вебінар;
  • Іспит на рівень володіння державною мовою;
  • «Добровеличківська чудотворна ікона Божої Матері, названа Ревуцькою» – презентація книги;
  • «Жизнь –ؘ неоконченная повесть» – презентація книги Людмили Ніколаєвської;
  • «Організація та проведення медичних оглядів працівникам підприємств, установ, організацій» – інформаційна платформа з питань праці;
  • День Незалежності Болгарії;
  • «Коли я став Ніною» – засідання Докуклубу;
  • «Львівський театр під час окупації» – презентація книги;
  • Обласний методичний семінар для працівників бібліотек Олександрівської селишної територіальної громади (на базі бібліотеки громади);
  • Краєзнавчі студії;
  • «Бібліотека і книга у цифрову епоху» – обласний методичний семінар –практикум;
  • «Особливості гарантійного ремонту побутової техніки» – інформаційна сесія в рамках проєкту «Академія здоров’я»;
  • «Профілактика грипу та ГРВІ» – зустріч з лікарем-епідеміологом;
  • «Музей сучасного мистецтва в Парижі» – віртуальна екскурсія;
  • «Та, що пише серцем» – творча зустріч з молодою поетесою Ольгою Могильдою;
  • «Вікі любить пам’ятки» – інтерактивне заняття;
  • «Скорботні відлуння Бабиного Яру» – блог-кафе;
  • «Знай наших» – засідання клубу;
  • «Убивчий аромат цитрусових», «Відірваний аркуш», «Вража ущелина» – презентація книг Олега Бондаря;
  • «Здоров’я жінки. Запальні захворювання в гінекології» – зустріч з лікарем-гінекологом Гришко А. М.;
  • Презентація інформаційно-туристичного порталу Кіровоградщини;
  • День відкритих дверей до Всеукраїнського дня бібліотек;
  • Засідання журі літературної премії імені Юрія Яновського;
  • «Острог – твердиня українського духу» – віртуальна екскурсія;
  • «3D-моделювання» – майстер-клас.

Артхаус Клуб. Перегляд фільмів:

  • «Лисиця в норі»;
  • «Піаністка»;
  • «З Австрії до Австралії»;

Слухаємо та читаємо разом (відео у соціальних мережах):

  • Поезія, присвячена святкуванню американського Дня праці;
  • «Чарлі і шоколадна фабрика» / «Charlie and the Chocolate Factory»;
  • «10 років у рекламному бізнесі» / «10 years in Advertising Business»;
  • Вірш до дня бібліотек «Я відкрила книгу» / «I Opened a Book».

Навчальні заняття (тренінги, семінари):

  • «Основи комп`ютерної грамотності. Основи роботи в Інтернет» – тренінги для літніх користувачів;
  • «Медичні сервіси електронного урядування»;
  • «Сервіси електронного урядування» ;
  • «Робота мовних клубів. З досвіду роботи» для вчителів з курсів підвищення кваліфікації (в рамках Всеукраїнського дня бібліотек).

Книжкові виставки:

  • «Вересень щедро сонцем зігрітий» – до Дня знань;
  • «Книги знають усе» – (постійно діюча);
  • «Книжковий глобус» – (постійно діюча);
  • «Незабутні таланти: крізь простір і час» – (постійно діюча);
  • «Бібліографія ключ до книжкового всесвіту» – (постійно діюча);
  • «Енциклопедична скарбниця» – (постійно діюча);
  • «Українська абетка»;
  • «Якісна освіта вимога часу»;
  • «Здоров’я жінки» – до Міжнародного дня гінекологічного здоров’я;
  • 100 років від дня народження Станіслава Лема;
  • «Твоє здоров’я у твоїх руках» – до Дня фізичної культури і спорту України;
  • 90 років від дня народження Бориса Харчука;
  • «Український правопис сьогодення»;
  • 180 років від дня народження Михайла Драгоманова;
  • 155 років від дня народження Герберта Уеллса;
  • «Героїчне минуле партизан» – до Дня партизанської слави;
  • «Знання європейських мов ключ до успіху в сучасному світі» – до Європейського дня мов;
  • «Відкрий дитині своє серце» – до Дня усиновлення;
  • «Українською без помилок» – (лінгвопрактикум з української мови);
  • «Бабин Яр: історії та долі» – презентація книжкової виставки-реквієм;
  • «Поет і журналіст Петро Селецький»;
  • «Золоті причали» Світлани Барабаш;
  • «Лінія часу Віктора Терена»;

Творчі виставки:

  • «Мальовнича Україна» – відкриття виставки творчих робіт Ростислава Климишина;
  • «Ловець веселок» – Відкриття фотовиставки В’ячеслава Білоуса;
  • «Мистецькі фантазії» двох майстринь Оксани Шарій та Юлії Олейніченко. Спільний проєкт з обласним Центром народної творчості
  • «Мелодії душі» – відкриття виставки словацьких художників;
  • «Відчуття» – відкриття персональної виставки Інни Дубосар (декоративно-ужиткове мистецтво);
  • «Твої сусіди по планеті» – фотосушка на підтримку «Всеукраїнського маршу за тварин», світлини фотохудожників міста.

Протягом місяця відбулися засідання клубів: засідання клубу розмовної французької мови zoom meeting; засідання клубу розмовної англійської мови zoom meeting; засідання клубу розмовної англійської мови; засідання клубу розмовної англійської мови (кіноклуб); засідання клубу «Муза»; засідання літературного об’єднання «Парус»; асідання клубу народних ремесел «Ниточка»; засідання Клубу робототехніки та 3D-моделювання; засідання клубу розмовної польської мови

Онлайн–заходи:

  • «День читання книг» – інтерактив на ФБ;
  • «Театр Камішібай. Методика проведення заходів для дітей» – онлайн-майстер-клас від Гете-інституту;
  • «Плани на осінь» – челендж на ФБ;
  • «Як створити успішний проєкт» – онлайн-тренінг від Гете-інституту;
  • Осінній курс німецької мови на рівень А.2.1. від Гете-інституту;
  • Розіграш книг на інстаграм;
  • Віртуальна екскурсія «Музей сучасного мистецтва в Парижі»
  • Вікторина на ФБ до Всеукраїнського дня бібліотек
  • «Електронні бібліотеки для навчання та дозвілля» – віртуальний медіа-проєкт;
  • «Мальовнича Україна» – віртуальна книжкова виставка;
  • «Літературна премія імені Юрія Яновського-2021» – віртуальна книжкова виставка;
  • «Апостол правди і науки» – віртуальна книжкова виставка.

Прямі ефіри на ФБ та відео на ютуб-каналі:

  • «Як розслідувати нещасні випадки на виробництві» – лекція в рамках інформаційної платформи з питань з охорони праці;
  • «Василь Сухомлинський: від батьківського порогу у великий світ» – круглий стіл до дня народження Василя Сухомлинського;
  • Засідання робоклубу;
  • «Організація та проведення медичних оглядів працівникам

підприємств, установ, організацій» – зустріч в рамках інформаційної платформи з питань праці;

  • «Жизнь неоконченная повесть» – презентація поетичної збірки Людмили Ніколаєвської;
  • Захід присвячений Дню Незалежності Болгарії;
  • «Львівський театр під час окупації» – презентація книги;
  • «Відомі і невідомі факти з історії Центральноукраїнського регіону».
  • Друга відеолекція «Що писала єлисаветградська преса про голод 1921–1922 рр.)
  • «Вбивчий аромат цитрусових», «Відірваний аркуш», «Вража ущелина» – презентація книг Олега Бондаря;
  • «Бібліотека і книга у цифрову епоху» – обласний методичний семінар-практикум;
  • «Мелодії душі» – відкриття виставки словацьких художників;
  • «Особливості гарантійного ремонту побутової техніки» – зустріч в рамках школи досвідченого споживача;
  • Презентація інформаційно-туристичного порталу Кіровоградщини;
  • Короткі відео на Інстаграм.

Обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка

Масові заходи:

День Знань:

  • «Сторінками історії української державності» – урок;
  • «Ти потрібен Україні» – урок;
  • «Україна: 30 років – 30 кроків» – відеоекскурс;
  • «Відкрий для себе Україну» – гра патріотів;
  • «Кіровоградщина – моя маленька велика Батьківщина» – до Дня міста;

День краєзнавства:

  • «Мій край – історії скарбниця» – екскурсія-експедиція;
  • «Запрошуємо до Єлисаветграда, якого вже немає!» – вікторина;
  • «Великі вигадки про маленький Париж» – історичні хроніки до Дня міста;
  • «Мій край – моє натхнення» – виставка робіт майстрів краю;
  • День відкритих дверей – до Всеукраїнського дня бібліотек;
  • XIII-й Фестиваль молодіжної книги на вулиці Дворцовій – до Всеукраїнського дня бібліотек;
  • «Хто багато читає, той багато знає» – казкова вікторина;
  • «Кіровоградщина – одна, що є…» – віртуальна екскурсія;
  • «Цікавинки техніка: mbot – веселе програмування» – ІТ-година;
  • «Бабин Яр: без права на забуття» – національний урок пам’яті – до 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру;
  • «Паперове програмування» – пізнавальна гра;
  • «Бабин Яр: історичні уроки минулого» – вечір реквієм (в рамках Бібліо-проєкту Патріотичні діалоги «Україно, ми – дочки твої й сини»);
  • «З Україною в серці» – караван історій;
  • «Бережи природу і себе» – перегляд та обговорення документального фльму «Фукусіма» в рамках «Кліматичного маршу»;
  • «Книги для майбутніх мам і татусів» – заняття в інформаційному пункті;
  • «МамоШкола» на базі КЗ Центр планування сім’ї та репродукції людини;
  • «Далека мандрівка маленького робота» – пазл-квест;
  • «Енциклопедії. Словники. Довідники» (методика пошуку інформації) – бібліотечний урок (заняття «Школи інформаційного комфорту»);
  • «Пізнай своє місто» – онлайн квіз;

Участь у Всеукраїнському святі театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» (локація бібліотеки на Хуторі Надія):

  • Виготовлення вантажної закладини у техніці ошибана;
  • «Сцена – мій кумир, театр – священний храм для мене» (Іван Карпенко-Карий) – книжкова виставка;

«Мапа бажань» – майстер-клас із візуалізації мрій (заняття хобі-клубу/онлайн-майстерні для молоді з інвалідністю «НАPPI-МАЙСТЕРНЯ»);

«Мистецтво нашого краю» – інформаційна година;

Літературні читання в рамках проєкту «Доступний вільний простір для молоді».

Проведено засідання клубів за інтересами:

Засідання клубу «Профі»:

  • «Математика у світі професій» – екскурсія на факультет математики, природничих наук та технологій ЦДПУ ім. В. Винниченка;
  • «Скульптор – професія талановитих людей» – зустріч з Г. Савченком в скульптурній майстерні;

Засідання клубу «Ліра»:

  • «Поетичні експромти»;

Працює Пункт складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою.

Оформлено книжкові виставки, тематичні полиці:

  • «Українське слово йде до тебе» – (книги, видані за державною та обласною програмами книговидання та книгорозповсюдження);
  • «Знайомтесь: визначні особистості Європи» – (із циклу «Європейський калейдоскоп»);
  • «Кожна книга – нова таїна» – (нові надходження, постійно діюча);
  • «Вам, першокурсники»;
  • «Краю мій, я тут живу!» – до Дня міста;
  • «Діяльність М. Грушевського крізь призму часу» –до 155-річчя від дня народження;
  • «Бабин Яр: свіча болю і скорботи» – до 80-річчя;
  • «Історія та сучасність українського кіно» – до Дня українського кіно.

Підготовлено та поширено на веб-сайті бібліотеки та в соціальних мережах:

  • Відеоролик за книгою Еріка Шміда та Джонатана Розенберга «Як працює Google».

Обласна бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка

До Дня Знань:

  • Організувати і провести Перший урок;
  • Виставка літератури «Самчитайлик»;
  • Книжкова виставка «Покоління АЛЬФА обирає»;
  • Інформ-дайджест «Створи своє майбутнє».

День інформації:

  • «До країни цікавих знань»;
  • Створення медіапродукту «#LikeКнигу»;
  • Освітній онлайн контент «Читацький щоденник».

До Тижня безпеки дорожнього руху:

  • Виставка-адвайзер «Пам’ятай та виконуй!»;
  • Година безпеки «Я і вуличний рух».

Лабораторія цікавих наук для дошкільнят «Експериментаріум»:

  • Огляд літератури: «Незвичайні тварини» та експеримент «Слухняний вулкан».

До Всеукраїнського дня бібліотек:

  • Book-вояж «Літературні світи сучасної Європи»;
  • Книжкова виставка «Будь в тренді, ЧИТАЙ»;
  • Travel-день «Бібліотека очима дітей»;
  • Profi-тайм «Я і моя професія»;
  • Акція «День повернутої книги».

Огляди літератури:

  • Серія «Життєві уроки»;
  • Серія «Світ пана Водиці»;
  • Серія «Зірки Про»;
  • Мікс «Журнальний Барвограй»;
  • Відеоогляд «Найсучасніші бібліотеки України».

До Дня міста:

  • Краєзнавчі вебмандри «Наше місто від «А» до «Я»;
  • Інформгодина «Наш край у козацьких думах і піснях».

Заходи Бібліотечної інтерактивної просвітницької платформи «Зелене світло»:

  • СитАн «Як виховати відповідального пішохода та організувати безпечне середовище для громади?» (Групи учасників: поліція, батьки, вчителі та бібліотекарі, представники органів влади та бізнесу, школярі);
  • Просвітницький тренінг «Безпечний дитячий світ»;
  • ТМ «Малюємо з котом «Інжиром» та вивчаємо дорожню грамоту»;
  • ТМ флікерів «Засвітись-збережи життя!»;
  • Інфографіка та відео порада «На відстані одного кліка».

Детективний буктрейлер:

  • «Флечер, діло, що смерділо» з серії «По гарячих слідах».

«BOOK- Хвилинка»:

  • «Давня історія» Аманда Вуд і Майк Джоллі.

«День бібліографії»:

  • «Бібліотека – книжковий зліпок Всесвіту».

BiblioHab «11 +»

  • Ярмарок творчих людей «VIP-персона»;
  • «Game Land» (Розваги та настільні ігри для підлітків);
  • «Cinema town» (Перегляд кінофільмів).

Творча-студія майстеркласів «Хобі-територія»:

  • «Book-аксесуари».

Заняття для користувачів з циклу «Школяр і комп’ютер: технології без шкоди»:

  • Створення привітальної листівки онлайн;
  • Додатки TikTok і Like. Користь чи небезпека для дітей?

Індивідуальні заняття-консультації з дітьми, чиї батьки є учасниками АТО з циклу «Знавці комп’ютерних наук».

Індивідуальні заняття-консультації з внутрішньо переміщеними особами на тему: «Комп’ютер доступний кожному».