Хроніка культурного життя Кіровоградщини

Хроніка культурного життя Кіровоградщини оглядова довідка за матеріалами преси та неопублікованими документами за липень 2021 року)

Театрально-концертне життя

Обласна філармонія

11 липня в обласній філармонії відбувся виступ гумористичного шоу «Ліга сміху».

Музейна справа

Музей мистецтв

Виставки, експозиції, екскурсії:

  • «Спогади старого міста» – до Дня архітектора;

  • «Магія рук» – виставка творів скульптора Аркадія Мацієвського (1931-2007);

  • «Прагнення до кращого життя» – фотовиставка (організатор: генеральне консульство Китайської Народної Республіки);

  • «Колористичні імпровізації» – виставка творів члена Національної спілки художників України, педагога Оксани Журавель (Надєждіної) до ювілею художниці.

  • Виставка творів члена Національної спілки художників України Леонтія Орлика (1936-2012) до 85-річчя від дня народження;

  • «Доба спокою» – персональна виставка китайського художника Лю Хаотяня;

  • «Краса на гончарному крузі» – гончарні вироби Олександра Гавриленка;

  • Керамічні вироби родини Фірсових;

  • Пам’яті Віктора Френчка (1949-2019);

  • Роботи з фондового зібрання музею до Різдва Іоанна Предтечі;

  • Віртуальна експозиція робіт з фондового зібрання музею до Дня святих первоверховних апостолів Петра і Павла;

  • Пам’яті Петра Оссовського (1925-2015);

  • « Подорож до світу мистецтва» – онлайн-екскурсія;

  • «Сховище ідей» – презентація інсталяції (м. Торонто, Канада).

3 липня в музеї мистецтв відбулася щорічна акція «Ніч музеїв». Квартирник під відкритим небом, майстер-класи, виступи хореографічних і музичних колективів та авторів виконавців, перегляд чемпіонату Європи з футболу – такою різноплановою та насиченою була програма акції.

16 липня відбулася презентація книги «Ідучи дорогою» (автори: заслужений вчитель України Віра Соколова та протоієрей Євгеній Назаренко).

Майстер-клас із виготовлення квітки-логотипу до відзначення 30-ї річниці Незалежності України.

Обласний краєзнавчий музей

В рамках всеукраїнського проєкту «Президентська булава» до Кропивницького завітали депутати Верховної Ради України.

Для гостей наукові співробітники обласного краєзнавчого музею провели цікаву екскурсію по історичній частині міста. Зокрема, народні обранці відвідали академічний обласний український музично-драматичний театр імені М. Л. Кропивницького, пройшлися по вулиці Дворцовій до центральної площі міста, та побували в історичній будівлі колишньої філії Національного банку України.

Майстер-клас «Весела Бджілка».

Художньо-меморіальний музей О. Осмьоркіна

Липневі заходи:

  • «Архітектори та архітектурні майстерні Кіровоградської області» – віртуальна виставка до Дня архітектора;

  • Презентація тематичної фотовиставки «Історія одного фотознімку з будинку архітектора Якова Паученка», присвяченої 155-річчю від дня народження Якова Паученка, до Дня фотографа, який відзначається 12 липня.

  • «Абстрактні сентенції Оксани Журавель (Надєждіної)» – віртуальна персональна виставка живопису.

  • 24 липня в художньо-меморіальному музеї О. Осмьоркіна київські телевізійники фільмували одну з серій циклу телепередач «Всередині музики» за участю українського композитора, лауреата міжнародних конкурсів Олександра Щетинського та кропивницького музиканта магістранта Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка флейтиста Романа Ієвського. Саме репетиція композитора з музикантом, який виконує його твір «Концерт для флейти з оркестром», була основним сюжетом фільму, що знімався в меморіальному залі музею зі старовинним роялем.

Літературно-меморіальний музей І. Карпенка-Карого

До 80-річчя від дня народження Світлани Григорівни Барабаш літературно-меморіальний музей І. Карпенка-Карого підготував віртуальну виставку « Я гілка від древа мого народу».

13 липня в музеї відбулася чергова зустріч в рамках музейного проєкту «Відкриті сторінки душі». Цього разу гостею була Зінаїда Володимирівна Андреяшевська – відома в Україні вишивальниця, член Національної спілки народних майстрів України.

20 липня відбулася творча зустріч з нагоди 75-річчя від дня народження Березняк Тетяни Григорівни, поетеси, члена обласного літературного об’єднання «Степ».

Просвітництво. Аматорство

Протягом чотирьох днів, з 19 по 22 липня, у Кропивницькому та області знімали серіал про автентичну чумацьку пісню.

Ініціатор проєкту Кропивницький музей музичної культури імені Кароля Шимановського.

«Чумацькі пісні» – це веб-серіал про автентичну чумацьку пісню, шляхи й пам’ятки на теренах усієї України. Про сучасників, які люблять і співають старовинних чумацьких пісень. Про красу, різноманіття та єдність нашої держави.

Мета серіалу – багатогранно презентувати й всебічно розкрити мистецьку цінність чумацьких пісень як одного з культурних брендів держави, використати їх для промоції України за кордоном та сприяння розвиткові регіонального туризму. Результатами стануть змістовний, цікавий та якісний аудіовізуальний продукт, веб-сайт, Youtube-канал та сторінки в соцмережах під назвою «Чумацькі пісні».

В рамках відзначення триріччя з дня заснування етнопроєкту «Баби Єльки» 13 липня відбувся майстер-клас з традиційних народних танців, записаних командою під час експедицій Кіровоградщиною. Вчитимуть усіх охочих танцювати просто неба на вулиці Дворцовій.

В громадах на Кіровоградщині у ніч з 6 на 7 липня відбулись традиційні гуляння з нагоди Івана Купала.

Мала Виска

На березі річки Вись в парку біля маєтку Кудашевих мешканці громади та гості міста зібралися, аби відзначити свято Івана Купала.

На них чекав святковий концерт, атракціони для дітей, традиційні смаколики.

Коли звечоріло дівчата попускали вінки на воду. Школярі спробували себе у стрибках через купальське багаття. Завершився вечір святковою дискотекою.

Приютівська громада

Свято розпочалося у Войнівці на літній сцені сільського будинку культури. Було організовано театралізоване дійство «Магія Купальської ночі», купальське вогнище та дискотеку. Виступив аматорський вокальний колектив «Надія».

У селі Протопопівка відбулася концертно-розважальна програма, конкурс на кращий купальський вінок, змаганнях з швидкісного поїдання вареників. Були стрибки через багаття та дискотека.

Долинська

Багаття, вінки, танці й співи чекали на гостей свята. Театралізована концертна програма за участю хореографічного ансамблю «Веселка» та аматорів.

Водили хороводи, дівчата плели та пускали на воду вінки.

Із заходом сонця, молодь розпалила багаття і пари тримаючись за руки стрибали через нього.

Соколівка

На берегах Сугоклеї дівчата та парубки разом з мавками, русалками та чортенятами, Ярилом та Нептуном та гостями поринули у театралізоване дійство старовинних обрядів.

Смакували юшкою, змагались у козацьких розвагах, стрибали через купальське вогнище, плели вінки, які потім пускали по воді. Для малечі були веселі атракціони.

Гайворон

З традиційними обрядами відзначили свято і в Гайвороні. Крім виступів художніх колективів, організували театралізовану виставу.

Фестивалі

17 липня на теpитоpії села Казавчин Гайвоpонського pайону відбувся фестиваль козацької слави «Казавчин фест».

В програмі фестивалю:

  • Театpалізоване дійство «Сила та міць pоду козаків»;

  • Майстеp-класи з ткацтва килимів, виpобів з глини та інших pобіт декоpативно-ужиткового мистецтва;

  • Воєнізовано-споpтивна естафета;

  • Показовий виступ бойових мистецтв;

  • Пpезентація куpенів та пpигощання укpаїнськими стpавами від кожного стаpостинського окpугу.

Юний кропивницький піаніст завоював перемогу в Міжнародному конкурсі піаністів ім. Сергія Рахманінова «First International Online Piano Competition Sergei Rachmaninoff».

У конкурсі взяли участь виконавці з 37 країн світу.

Бібліотечна справа

ОУНБ ім. Д. Чижевського

Книжки кропивницьких авторів потраплять до фонду Східної Європи Баварської державної бібліотеки, що в Мюнхені.

Цей заклад у співпраці з Державною бібліотекою в Берліні та Німецькою національною бібліотекою складає «Віртуальну національну бібліотеку Німеччини» і володіє одним з найважливіших у світі зібрань рукописів, найбільшою в Німеччині колекцією інкунабул, а також численними спеціальними колекціями видань з країн Східної Європи.

Як повідомляє інформаційна агенція CBN, замовлення одного з найстаріших і найважливіших наукових зібрань в Європі виконала «Книжкова біржа», яка займається комплектуванням закордонних бібліотек українськими науковими виданнями.

Бібліотека придбала для своїх фондів друковані видання кропивницьких авторів-істориків та краєзнавців «Колекціонер Бабанський. Історія одного життя» творчого колективу на чолі з Ніною Бабанською, «Битва за Центральну Україну. Військове протистояння між Червоною Армією і вермахтом на Кіровоградщині у січні-березні 1944 року» Вадима Колєчкіна та Бориса Шевченка, «Ерделівка і Копанки. Нариси з історії від найдавніших часів до сучасності» Бориса Шевченка, «Єлисаветградський гусарський полк у наполеонівських війнах початку ХІХ століття» Олександра Чорного та Олександра Ковалькова, біографічний довідник «Журналісти степового краю 1874-1939» Володимира Боська та Володимира Поліщука.

Крім того, агентство «Книжкова біржа» звернулося до Володимира Поліщука з проханням надати для Баварської бібліотеки його краєзнавчі дослідження «Час псевдонімів і робкорів», «Третій пасаж: книга публікацій про Єлисаветград – Кіровоград та його видатних осіб» та «Сто років тому: книга публікацій».

Усі названі книжки доступні для читачів на веб-сайті Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського в розділі «Цифрова бібліотека» та в фондах книгозбірні.

Масові заходи:

  • Зустріч з відомим олександрійцем, спортивним журналістом, поетом та краєзнавцем В’ячеславом Чебишевим;

  • Презентація журналу «Степ» № 1-2, 2021;

  • «Проводь літо з книгою» – вулична акція;

  • «KSORA» – прем’єрний показ пригодницького темного фентезі (фільм за оригінальним сценарієм зняли на кропивницькій дитячій кінотелестудії «КУ-раж» у рамках кіноосвітньої програми «Знімаємо кіно разом»);

  • «Літо. Книга. Бібліотека» – вулична акція;

  • «Загальна безпечність нехарчової продукції (ринковий нагляд)»– інформаційна зустріч в рамках інформаційної платформи «Держпраця інформує!»;

  • Творча зустріч з письменницею, головою літературного об’єднання «Степ» Ольгою Полєвіною в рамках проєкту «Читаємо Маланюка»;

  • Зустріч з представником обласного відділення міжнародного теософського товариства Раїсою Калашніковою до 190-річчя від дня народження Олени Блаватської;

  • «Джайпур – рожеве місто» – засідання клубу віртуальних подорожей;

  • «Читати модно!» – книжковий пікнік – вулична акція;

  • Проведення іспитів на рівень володіння державною мовою;

  • «Як обрати безпечний харчовий продукт?» – інформаційна лекція в рамках проєкту «Школа досвідченого споживача»;

  • «Місто, якого уже немає» – презентація книги Володимира Поліщука, Сергія Невесьолова та Валентини Сємічової;

  • «Вірусні гепатити. Ефективність противірусної терапії. Особливості гепатиту С» – зустріч з лікарем-епідеміологом вищої категорії Наталією Дяченко;

  • Вулична акція до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми (Спільно з ГО «Обласний жіночий інформаційний центр» та з департаментом соціального захисту облдержадміністрації ).

Артхаус Клуб. Перегляд фільмів:

  • «Проти всіх ворогів: історія Джин Сіберг»;

  • «Паразити»;

  • «Щось не так з тобою»;

  • «Однієї чарівної ночі»;

  • «Мої думки тихі».

Онлайн-заходи:

  • «Які книги ви читаєте цього літа – Book-челендж;

  • «Які книги ви плануєте прочитати на вихідних?» – на Facebook та Instagram;

  • «Я обираю працювати безпечно!» – до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми;

  • «Як навчитися «фільтрувати» інформацію» – медіапроєкт;

  • «Гості з минулого» – віртуальна книжкова виставка;

  • «Іван Дзюба – талант і доля» – віртуальна книжкова виставка;

  • Челендж від Координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

Книжкові виставки:

  • «Сучасна Канада»;

  • «День архітектури»;

  • «Книги знають усе» (постійно діюча);

  • «Книжковий глобус» (постійно діюча);

  • «Незабутні таланти: крізь простір і час» (постійно діюча);

  • «Бібліографія – ключ до книжкового всесвіту»(постійно діюча);

  • «Енциклопедична скарбниця» (постійно діюча);

  • «Українська абетка»;

  • «Останній гетьман України»;

  • «Вивчай Європу – змінюй Україну»;

  • «Подорож: подивись, доторкнись, розважся!»;

  • «Алергія: хвороба чутливих людей»;

  • 17 липня 150 років від дня народження Філарета Михайловича Колесси (1871-1947), видатного українського вченого, фольклориста, музикознавця;

  • «Стиль життя – здоров’я»;

  • «Гості з минулого» (про динозаврів);

  • «Дивовижний світ комах»;

Медичний календар

  • 24 липня – Міжнародний день турботи про себе;

  • 28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом;

Літературний календар:

  • До 400-річчя від дня народження Жана де Лафонтена;

  • До 150-річчя від дня народження Марселя Пруста;

  • До 165-річчя від дня народження Дж. Шоу;

  • До 90- річчя від дня народження Івана Дзюби;

Слухаємо та читаємо разом (відео у соціальних мережах):

  • «Пригоди Тома Сойєра» Марка Твена;

  • «Півтора жирафа» Шена Сільверстейна;

Навчальні заняття (тренінги, семінари):

  • «Основи комп`ютерної грамотності. Основи роботи в Інтернет»–тренінги для літніх користувачів;

Протягом місяця відбулися засідання клубів:

  • Засідання клубу розмовної французької мовиzoommeeting;

  • Засідання клубу розмовної англійської мовиzoommeeting;

  • Засідання клубу розмовної англійської мови;

  • Засідання клубу розмовної англійської мови (кіноклуб);

  • Клуб «Муза»;

  • «Парус» – засідання літературного об’єднання;

  • «Ниточка» – засідання клубу народних ремесел;

  • Засідання Клубу робототехніки та 3D-моделювання.

Прямі ефіри на ФБ та відео:

  • Зустріч з відомим олександрійцем, спортивним журналістом, поетом та краєзнавцем В’ячеславом Чебишевим;

  • Презентація журналу «Степ» № 1-2, 2021;

  • В рамках проєкту «Читаємо Маланюка» творча зустріч з письменницею, головою літературного об’єднання «Степ» Ольгою Полєвіною;

  • Зустріч з представником обласного відділення міжнародного теософського товариства Раїсою Калашніковою до 190-річчя з дня народження Олени Блаватської;

  • Школа досвідченого споживача: «Як обрати безпечний харчовий продукт?»;

  • «Місто, якого уже немає» – презентація книги Володимира Поліщука, Сергія Невесьолова та Валентини Сємічової;

  • «Вірусні гепатити. Ефективність противірусної терапії. Особливості гепатиту С» з лікарем-епідеміологом вищої категорії Наталією Дяченко.

Бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка

Масові заходи:

Літня читальна зала «Книга під сонцем»:

  • «Ласун-день» –до Всесвітнього дня шоколаду;

  • «Увага! На горизонті – Нові Літературні Об’єкти» – виставка книжкових новинок;

  • «Україна: майбутнє за туризмом» – книжкова виставка;

  • «Вітрина книжкових новинок»;

  • «Довідкові видання українських видавництв»;

  • «Кіровоградщина у дзеркалі часу»;

  • «Від сторінки до сторінки презентуємо новинки»;

  • «Книги для тих, хто творить майбутнє»;

  • «Картина та її автор» – інтерактивна гра;

  • «Заходьте, тут всі свої» – презентація збірки віршів Андрія Шульги «Резон крылатых грез»;

  • «Мартин Боруля» І. Карпенка-Карого – літературне читання в рамках проєкту «Доступний вільний простір для молоді»;

  • «Гаррі Поттеріана» – буксалон-вечірка.

Проведено засідання клубів за інтересами:

Кіноклуб «Докудейз»:

  • «Гендерна рівність – проблема сьогодення» – перегляд та обговорення тематичного документального фільму «Нічна відьма», режисер Елісон Клеймен.

«Happi-майстерня»:

  • Майстер клас з виготовлення складного віяла «Сонячний аксесуар» в рамках табору для молоді з інвалідністю «Хвилю тримай».

Літні курси Language School 2021 від AIESEC.

Створено Пункт складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою.

Оформлено книжкові виставки, тематичні полиці:

  • «Горизонти розуміння життя держави» (за сторінками журналу «Країна»);

  • «Життя. Особистість. Вдосконалення»;

  • «Жіночий всесвіт Олени Теліги» – до 115-річчя від дня народження;

  • «І я так зможу» – книжкова виставка до творчого вечора Андрія Шульги;

  • «Шедеври світового живопису»;

  • «Архітектура – завмерла музика» – до Дня архітектури;

  • «Будь собою. Твори» – виставка робіт студентів фізико-математичного факультету ЦДПУ імені В. Винниченка;

  • «Я маю в серці те, що не вмирає» – до 110-ї річниці від дня публікації драматичної поеми Лесі Українки «Лісова пісня»;

  • «Слова письменників пророчі: Валентин Чемерис – майстер історичного роману» – до 85-річчя від дня народження (із циклу «Письменники-ювіляри»);

  • «Все в шоколаді» – до Всесвітнього дня шоколаду – книжкова виставка-дегустація.

Підготовлено та поширено на веб-сайті бібліотеки та в соціальних мережах: відеоролики: на книгу Сари Стенб’юрі «501 факт, який треба знати з… Географії» яку бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від #Український_інститут_книги, «Новинки літератури за Програмою поповнення бібліотечних фондів від #Український_інститут_книги («Український правопис»(новий), Лісовський П. М. «Країнознавство», «100 великих военных тайн», «Все о Турции»), по книжковій виставці «Мистецтво починається з книги», по нових надходженнях, по виставці творчих робіт студентів фізико-математичного факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка «Будь собою. Твори», «Зупинимо булінг разом» (в рамках адвокаційного проєкту «Скажемо булінг «Ні!»), «Довідкові видання українських видавництв», «Кіровоградщина у дзеркалі часу»; інтерактиви (онлайн-ігри): «Розпізнай споруду» (до Дня архітектури), «Поцілунок в мистецтві» (До Всесвітнього дня поцілунків), «Жанри образотворчого мистецтва», «Географія на дозвіллі. Хронологія найвидатніших відкриттів», «Найвідоміші міста Франції»;

майстер-класи: з виготовлення book-mark «Балерина», паперового віяла «Сонячний аксесуар».

Бібліотека для дітей ім. Т. Шевченка

Програма літніх читань «ЛІТО НА 12 БАЛІВ».

Книжкова виставка «Tet-a-tet з бестселером».

«Місце зустрічі змінити не можна!» – комірчина релаксу.

Story-time для малюків «Діти проти пластику».

Освітній онлайн контент «Читацький щоденник».

Детективний буктрейлер «По гарячих слідах»: «Рубіновий кубок».

Літні бібліотусовки «Привіт Книгодрузяки».

До Міжнародного Дня дружби:

  • Викладка літератури «Місторія однієї дружби»;

  • Онлайн-гра «Казкові друзі»;

  • ТМ «Листівка другу».

BiblioHab «11 +»

  • Ярмарок творчих людей «VIP-персона».

  • «Game Land» (Розваги та настільні ігри для підлітків).

  • «Cinema town» (Перегляд кінофільмів).

Літня школа для школярів «Діти у медіапросторі»:

  • Бесіда на тему: «Медіаграмотність як звичка сучасної людини»;

  • Година спілкування «Життя в умовах інформаційного шуму»;

  • Заняття на тему: «Фейкова інформація в соціальних медіа»;

  • Віртуальна презентація «Deepfake: які загрози і можливості несе технологія, створена нейромережею».

Індивідуальні заняття-консультації з дітьми, чиї батьки є учасниками АТО та ООС «Знавці комп’ютерних наук».

Індивідуальні заняття-консультації з внутрішньо переміщеними особами «Комп’ютер доступний кожному».