Ви зараз переглядаєте Безпритульні тварини і війна

Безпритульні тварини і війна

17 серпня 2024 року відзначається Всесвітній день бездомних тварин. В ці дні громадськість проводить різноманітні заходи з метою привернути увагу до проблеми безпритульні тварини.

Варто сказати, що ця проблема має глобальний характер, вона доволі поширена у різних країнах світу.

Актуальними є питання щодо безпритульних тварин і в Україні, особливо, через війну. Тисячі чотирилапих опинилися на вулиці, покинуті своїми власниками, безліч тварин загинуло від рук окупантів та авіаударів, багато притулків та зоопарків потрапили під окупацію або були знищені.

З цієї нагоди на майданчику головної книгозбірні області відбулась вулична соціально-екологічна акція «Безпритульні тварини і війна».

Під час заходу працівники Орхуського центру екологічної інформації провели експрес-опитування щодо думки мешканців міста про проблеми безпритульних тварин під час воєнного стану. Молодь, діти, люди середнього та старшого віку надали відповіді на такі питання:

– Чи на часі вирішення проблем безпритульних тварин під час воєнного стану?

– Чи збільшилася, на Вашу думку, кількість безпритульних тварин на вулицях міста під час воєнного стану?

– Які шляхи допомоги маленьким беззахисним тваринам є дієвими: державні програми, діяльність громадських організацій захисту тварин чи небайдужість громадян?

В опитуванні взяли участь 25 респондентів, 90 % вважають, що вирішення проблеми безпритульних тварин є важливим за будь-яких умов, незважаючи на воєнний стан. Близько 9 % вважають, що необхідності у нагальному вирішенні проблеми немає, а 1 % було складно відповісти.

Щодо питання про кількість безпритульних тварин на вулицях Кропивницького думка респондентів розділилася порівну: 50 % людей, що взяли участь в опитуванні, вважають, що кількість хвостатих безхатченків з початком війни збільшилася, а інші 50 % зазначили, що лишилася на довоєнному рівні.

На третє питання респонденти відповіли стовідсотково, що потрібно постійно опікуватися безпритульними тваринами через державні програми, діяльність громадських організацій захисту тварин і небайдужість громадян. При спілкуванні учасники акції висловлювали думку, що державні установи, які відповідають за вирішення проблем безпритульних тварин, повинні працювати у напрямку їх вакцинації та стерилізації, а також підтримувати зоозахисні громадські організації, які опікуються притулками для тварин.

Також учасники акції мали можливість переглянути фотосушку «Хвостики, що не мають домівок» – світлини надані громадською організацією захисту тварин «БІМ». Привернула увагу містян і книжкова виставка «Тварини нашої планети», на якій були представлені ілюстровані альбоми, популярні енциклопедії сучасних знань про тварин та мініенциклопедія «50 найвідоміших видів диких та домашніх тварин».

Аліна Осокіна,
відділ документів з економічних,
технічних та природничих наук

Залишити відповідь