Ви зараз переглядаєте Острів фантазії та творчості бібліотеки Чижевського

Острів фантазії та творчості бібліотеки Чижевського

Літні канікули у школярів – особливий час для бібліотеки Чижевського, адже в головній книгозбірні області діє яскрава, строката, захоплююча літня дитяча програма «Острів фантазії та творчості»! Ні повітряні тривоги, ні відключення світла не завадили майстер-класам, квестам, віртуальним мандрівкам та ще величезній кількості заходів розважати дітей і допомагати їм відкривати цікавинки, добринки, дивовижинки, якими так багатий наш світ. І… знайомити з книжками!

Так, в інформаційно-бібліографічному відділі для дівчат і хлопчиків розробили бібліогравікон «Пізнавайко», який розпочинався цікавою і пізнавальною вікториною за сторінками сучасних дитячих енциклопедій. Кожний учасник, обравши запитання із кошика, шукав відповідь на сторінках енциклопедій і ділився новими знаннями з однокласниками. Особливо дітям сподобались книги-віммельбухи. За їхніми яскравими сюжетними малюнками юні відвідувачі бібліотеки самостійно вигадували події, створювали власні історії, а заразом розвивали логічне мислення, уяву, увагу і розуміння поведінки людей чи звірів.

В Інтернет-центрі книгозбірні на дітей чекали різноманітні онлайн-екскурсії. Під час екскурсій діти бачили неймовірну красу Карпат, у першому сільському музеї архітектури та побуту «Старе село» знайомились з 300-річною історією побуту верховинців, дізнавались про флору і фауну заповідників України, подорожували по музею історії запорозького козацтва «Хортиця» тощо. Нікого не залишила байдужими історія стародавніх роботів, а шанувальники Гаррі Поттера мали можливість дізнатись секрети чарівної палички, побачити Великий зал Гоґвортса, відвідати Міністерство Магії та багато інших незабутніх місць.

У відділі документів іноземними мовами майбутніх поліглотів знайомили з інтерактивними методами вивчення мов. Один з них – ручка Ting, що поєднує в собі функції цифрової ручки і інтерактивного навчального засобу. Торкнувшись Ting зображення або слова в німецькомовних книгах, діти слухали вимову та отримували додаткову інформацію. А ще тут знайомили дітей з книжками сучасних англомовних авторів – подарунок від Українського ПЕНа. Родзинками колекції є книжки з тактильними елементами (touch-and-feel), книжки з віконцями (books with flaps), за якими приховані таємниці та сюрпризи, та великі книжки з розгортками (giant fold-out flaps).

Відділ краєзнавства також підготував декілька локацій. На першій розказували про наше місто, його історію, про цікаві туристичні маршрути містом і показували Кропивницький з висоти пташиного польоту. На другій діти складали мапу-пазл «Вишивана карта Кіровоградської області», а на третій краєзнавчо риболовили!

Хоч медичний відділ і не розважальний, а навпаки, серйозний та спеціалізований, але і тут малим кропивничанам влаштовували освітні, інформаційні, пізнавальні, творчі і креативні заходи. Дітей зустрічала і знайомила з будовою людського тіла бібліотечний манекен Добродія. Назвали її на честь лікарки та авторки першої у Київській Русі медичної книги, правнучки Володимира Мономаха Євпраксії «Добродії» Мстиславівни. Діти дізнавались про те, яке за розміром серце, за якої умови воно на мить зупиняється, скільки крові воно перекачує за життя, який орган здатен до повного відновлення, чи відчуває мозок біль, чому за розміром одна легеня більша і багато іншого. Крім того, тут дівчат і хлопців знайомили з дактилоскопією, навчали знімати відбитки та розшифровувати їх.

Працівники відділу обслуговування користувачів для дітей підготували цікаву та азартну програму «Бібліотека – це круто!», в яку входили весела гра «Кольори», гра на вміння з одного великого слова скласти якомога більше маленьких, рухлива гра «Сороканіжка», інтелектуальне казино «Що? Де? Коли?» тощо.

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук щодня влаштовували екоквести «Пригоди у царстві Природи». На кожній з дванадцяти станції на учасників чекали різноманітні вікторини, загадки, ребуси і завдання на кмітливість. Учасники не стримували своїх емоцій. Втім не тільки бурхливо реагували, а й відмінно відповідали навіть на самі непрості питання. Найпопулярнішими зі станцій виявилися «Світ рослин» та «Слідопит», на яких треба було відгадати рослини за листочками, а тварин – за слідами.

Відділ мистецтв запрошував дітей до перегляду виставки Андрія Ліпатова. Діти роздивлялися живопис талановитого художника-земляка, знайомилися зі стилями «наїв» та «поп-арт» і створювали спільну жартівливу картину «Вулицями Андрія Ліпатова». Тут навчали бути уважними до своїх емоцій, спостерігати за навколишнім світом, знаходити красу і бачити незвичне в звичайному.

Ось так пролітували шкільні таборівки разом із бібліотекою Чижевського. Переконані, що вражень від таких канікул вистачить на довго. Та головна книгозбірня області відкрита для усіх, а тим більш для дітей. Адже у школі навчають предметам за програмою, а у бібліотеці розвивають уяву та фантазію, вчать вигадувати щось нове та пропонують читати розумні книжки!

Залишити відповідь