Ви зараз переглядаєте Батьківський клуб: казкотерапія

Батьківський клуб: казкотерапія

Казкотерапії як інструменту профілактики емоційного вигорання присвятили чергове засідання Батьківського клубу, який пройшов у відділі обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського.

Спікером заходу була Надія Гармазій – поетеса й літературознавиця, кандидатка філологічних наук, очільниця Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України, викладачка, тренерка креативного мислення.

Коли виклики часу змушують працювати більш інтенсивно, а стрес і хронічна втома стали атрибутами життя українців, надзвичайно важливо вчасно розпізнати ознаки професійного вигорання та протидіяти йому.

Серед ефективних методів протидії емоційному вигоранню особливе місце займає казкотерапія. Казкова терапія для дорослих – метод, який базується на переказуванні або творенні казок, на їхньому аналізі та обговоренні. Хочете ближче познайомитись з собою, розвинути фантазію і глибше себе дослідити? Читайте або пишіть казку.

У казковій терапії для дорослих є багато переваг. Казкові персонажі та сюжети можуть допомогти відсунути реальні турботи і створити емоційний відпочинок. Казкові історії часто містять символи та алегорії, які дозволяють дорослим краще розуміти власні почуття, думки та проблеми, тобто стимулюють самопізнання.

Творення власних казок або розгляд існуючих стимулює креативність, уяву та сприяє розвитку творчих рішень в реальному житті. Казкова терапія надає можливість вкладати власні емоції у персонажів, що може бути особливо корисним для тих, хто має труднощі з прямим вираженням своїх почуттів.

Казкова терапія допомагає виявляти внутрішні ресурси для подолання труднощів. В той же час аналіз казкових сюжетів допомагає розширювати світогляд, по-іншому дивитись на проблеми та формувати нові перспективи. Казкова терапія неминуче приводить до рефлексії, стимулює прагнення до самоаналізу, сприяє самопізнанню і, відповідно, особистісному зростанню.

Для учасників заходу Надія Гармазій прочитала дві казки «Ланцюг» і «Пряник». Разом обговорили ситуації, в яких опинялись головні герої, та їхні вчинки, знаходили зв’язок між сюжетами казок і життям, робили висновки.

Казки – величезний чарівний ресурс, який допомагає повірити в себе, проявити свої таланти та здібності і виразити.

Батьківський клуб відбувся у межах кроссекторального проєкту, що реалізується Благодійним фондом «Безпечне майбутнє» за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW.

До нових зустрічей!

Залишити відповідь