Ви зараз переглядаєте Дорослі фантазії Андрія Ліпатова

Дорослі фантазії Андрія Ліпатова

У бібліотеці Чижевського відбулась важлива подія – пам’ятна виставка живопису «Дорослі фантазії Андрія Ліпатова». Напередодні його дня народження зібрались друзі та шанувальники творчості, щоб поділитись спогадами про незвичайного талановитого художника. Цього позитивного та іронічного митця знають всі поціновувачі художнього мистецтва. Саме його картина у Кропивницькому стала муралом на стіні Музею мистецтв. Це він спостерігає за вулицею з вікна і посміхається саме вам.

До експозиції увійшли художні роботи з сімейної колекції. Більшість з них уже відомі глядачу, але картини Ліпатова хочеться розглядати знову і знову. Тому кожна виставка митця – чудова мистецька подія в культурному житті міста. Твори цього самобутнього художника давно стали візитівкою нашого міста, сюжети з його картин використовують у сувенірній та рекламній продукції. Адже він був закоханий у своє місто і зберіг його старі будиночки і вулички у своєму фантазійному всесвіті.

Світлана Ушакова, завідувачка відділом мистецтв, здивувала гостей читанням поетичних мініатюр Андрія Ліпатова на новорічних листівках створених власноруч художником. Це були гумористичні дотепні віршовані рядки, присвячені близьким друзям.

Мистецтвознавиця Олена Киріченко з теплом згадала про своє знайомство з Андрієм і про те, як вони вивчали французьку мову. Вона представила гостям мінілекцію про Андрія Ліпатова, вписавши його творчість в контекст сучасного мистецтва.

Кропивницька поетка Тетяна Березняк емоційно й розчулено прочитала свій вірш, присвячений улюбленому художнику. А літератор Роман Любарський згадав прекрасні моменти зустрічі з Андрієм в майстерні художника Володимира Волохова, де панувала творча дружба і взаємодопомога. «З Андрієм не доводилося нудьгувати. Він завжди мав у запасі якийсь анекдот чи дотепний жарт. Він випромінював якусь тиху плавну позитивну енергію. Таку ж енергетику мають його картини. Вони по-дитячому сонячні, веселі, грайливі, часом іронічні», – згадав пан Роман.

Світ Ліпатова, в який він запрошує свого глядача, – добрий, гармонійний, затишний і веселий. Ніхто так, як він, не відчував українську національну сутність. Українське бароко він перевтілив і зробив так, що це стало його особливим стилем. Він – унікальний в художньому самовираженні.

Нині його картини знаходяться в приватних колекціях України, США, Канади, Великобританії, Франції, Італії, Німеччини, країнах Балтії.

Запрошуємо кропивничан і гостей міста до чарівного світу Андрія Ліпатова.

Запис заходу можна побачити на бібліотечній сторінці у YouTube.

Залишити відповідь