Ви зараз переглядаєте Дзеркало народної душі

Дзеркало народної душі

Вишита сорочка завжди була важливою складовою життя українця: її одягали й повсякдень, і на свято. З нею вперше віталися зі світом і йшли в останню путь. Вишиванка була ознакою народу, частиною його культури та мистецтва. Вона була оберегом, захисницею здоров’я.

До Дня вишиванки для вихованців імідж-центру «Ольга» співробітники відділу документів з економічних, технічних та природничих наук головної книгозбірні області провели квест-гру «Вишиванка – символ України, дзеркало народної душі». Перед початком гри викладач, іміджмейкер центру Вітольд Лунтовський презентував відеопроєкт «Сторінки історії. Спадок поколінь», в якому знімалися юні моделі.

Почали змагання зі станції «Дефіле». Розділившись на дві команди дівчата демонстрували свою майстерність гостям свята української вишивки, потім із задоволенням поринули у захопливу подорож за вказівками своїх маршрутних листів. Учасникам потрібно було пройти 12 станцій, на кожній з яких їх чекали різноманітні цікаві вікторини, ребуси і завдання на кмітливість.

На станції «Містичній» юні моделі дізнавалися про символи візерунків української вишивки, про те, як наші предки могли буквально «читати» вишивку, як книги. Тож на станції «Код вишиванки» юні моделі спробували прочитати вислови відомих людей за допомогою символів геометричного орнаменту, які відображають букви українського алфавіту.

Наш національний етноколорит продовжує надихати українських і зарубіжних дизайнерів, які створюють нові та нові інтерпретацій традиційних українських візерунків. Елементи українських етномотивів використовували Жан-Поль Готьє, Джон Ґальяно, Фріда Джаніні. Українська вишивка надихала Олександру Екстер та Казимира Малевича. На станції «Дизайнерська» юні моделі мали впізнати моделі відомих дизайнерів та правильно назвати їхніх авторів.

Квест пройшов весело, команди виконали всі запропоновані завдання та дізналися багато нового про давнє мистецтво вишивки.

Залишити відповідь