Нові надходження 2023

Гривківська, О. В.
Виробництво органічної продукції у підвищенні ефективності господарської діяльності аграрних підприємств: еколого-економічний аспект : монографія / О. В. Гривківська, П. С. Зоря. – К. : Кондор, 2018. – 180 с. : діагр, табл., схеми. – Бібліогр. с. 146 –171.

Монографія присвячена розробці теоретичних, методичних та прикладних положень щодо виробництва органічної продукції у контексті підвищення ефективності господарської діяльності аграрних підприємств. Розкрито сутність ефективності господарської діяльності аграрних підприємств, обґрунтовано доцільність виробництва органічної продукції у підвищенні ефективності їх господарської діяльності, запропоновано методичні підходи до оцінювання ефективності господарської діяльності аграрних підприємств, досліджено передумови виробництва продукції аграрних підприємств органічним та традиційним методами.

Системні дослідження навколишнього середовища: корпоративні екологічні системи, хімічна екологія : підручник для студ. закл. вищої освіти техн. спец. / Л. Д. Пляцук – Суми : Університетська книга, 2019. – 460 с. : a 48 – іл.

Книга містить теоретичне обґрунтування концепції корпоративної екологічної системи, або комплексної оцінки екологічності систем (КЕС), ентропійного підходу в хімічній екології довкілля, розвитку системних методів вивчення і моделювання стану та процесів у складних соціально-еколого-економічних системах.

Гудков, Ігор Миколайович.
Сільськогосподарська радіоекологія : підручник / Ігор Гудков, Віталій Гайченко, Валерій Кашпаров ; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. – К. : Ліра-К, 2017. – 267 с. : діагр., мал., табл.

Викладено основні положення сучасної загальної та сільськогосподарської радіоекології. Наведено відомості про історію розвитку науки, джерела радіоактивних речовин та іонізуючих випромінювань на Землі, характеристики основних дозоутворюючих радіонуклідів, особливості дозиметрії та радіометрії в радіоекології, шляхи міграції радіонуклідів в об’єктах навколишнього середовища і сільського господарства та їх надходження в рослини та організм тварин. Викладено основні підходи щодо проведення радіоекологічного моніторингу в агропромисловому виробництві, принципи ведення окремих галузей сільського господарства на забруднених радіонуклідами територіях.

Розроблення та реалізація регіональних програм поводження з відходами: проблемні питання та кращі практики : збірка матеріалів Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» (м. Івано-Франківськ, 8-10 жовтня 2020 року) / Всеукр. Екологічна Ліга. – К. : Центр екологічної освіти та інформації, 2020. – 407 с.

У збірці вміщені матеріали Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології». Ключова тема –розроблення та реалізація регіональних Програм поводження з відходами. Значна частина присвячена правовому регулюванню та законодавчим ініціативам поводження з побутовими та промисловими відходами в Україні, регіональним особливостям впровадження технологій їх переробки, участі громадськості у розв’язанні екологічних проблем. Особливо актуальними є доповіді, присвячені розробленню та впровадженню заходів щодо поводження з небезпечними відходами, а також проблемам поводження з відходами сільського господарства тваринного походження та впровадження екологічно безпечних технологій перероблення.