Нові надходження 2022

Строительство земного ковчега “Earthship” от А до Я : учебное пособие. – К. : Лира-К, 2020. – 92 с. : ил.

Ця книга містить методичні вказівки щодо будівництва енергопасивних будинків «Земний Ковчег» (“Earthship”) із природних матеріалів. Навчальний посібник включає опис принципів концепції Earthship, схеми інженерних систем та методи розрахунку.
Книга буде корисна насамперед людям, які бажають побудувати власний автономний будинок з мінімальними збитками для навколишнього середовища та витратами особистого бюджету. Її оцінять також консультанти від пермакультури, підприємці та інженери.

Радіоекологія : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / І. М. Гудков, В. А. Гайченко, В. О. Кашпаров ; Національний університет біоресурсів і природокористування України. – 2-е вид., доп. – Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. – 468 с. – Бібліогр. с. : 462-465.

Викладено основні положення сучасної радіоекології. Наведено відомості про історію розвитку науки, джерела радіоактивних речовин та іонізуючих випромінювань на Землі, особливості дозиметрії і радіометрії в радіоекології. Особливу увагу приділено питанням міграції радіонуклідів в об’єктах навколишнього середовища та дії їх іонізуючих випромінювань на екосистеми. Розглянуто концепцію радіоємності екосистем. Наведено дані про особливості ведення окремих галузей виробництва на забруднених радіонуклідами територіях. Для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації.

Клименко, Микола Олександрович.
Техноекологія : підручник / М. О. Клименко, І. І. Залеський ; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т водного господарства та природокористування. – Стереотипне вид. – Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2020. – 347 с. : табл., фото. – Бібліогр. с. 345-347.

У підручнику міститься сучасна інформація про засади, методи та принципи, що застосовуються у техноекологічній діяльності. Він рекомендований як основне літературне джерело для вивчення навчальної дисципліни «Техноекологія», а враховуючи міждисциплінарний характер, може бути корисним при підготовці фахівців природничих спеціальностей, особливо за напрямом підготовки 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» у вищих навчальних закладах.

Євтушенко, Микола Юрійович.
Водна токсикологія : підручник для студ вищих навч. закл. / М. Ю. Євтушенко, С. В. Дудник. – Вид. 2-ге, перероб. і доп. – Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. – 589 с. : кол.іл., іл. – Бібліогр.: с. 562-589.

Підручник написано відповідно до навчальної програми курсу «Водна токсикологія» для студентів вищих навчальних закладів, які проходять підготовку за напрямом «Водні біоресурси та аквакультура», з використанням новітніх досягнень у цій галузі науки. Може бути корисним аспірантам і науковим співробітникам.

Гудков, Ігор Миколайович.
Реакція рослин на опромінення в зоні аварії на Чорнобильській АЕС : монографія / І. М. Гудков ; Нац. ун-т біоресурсів і природокорист. України. – Херсон ; К. : ОЛДІ-ПЛЮС, 2020. – 164 с. : діагр., мал., табл.

Узагальнено, проаналізовано та обговорено власні дані та результати досліджень інших авторів про реакції рослин на дію іонізуючого випромінювання – радіобіологічні ефекти у рослин у зоні високих рівнів радіонуклідного забруднення територій внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, що сталася у 1986 році. Описані соматичні і генетичні ефекти, близькі і віддалені, детерміновані і стохастичні. Для радіобіологів, радіоекологів, фізіологів рослин, ботаніків, генетиків, студентів вищих навчальних закладів біолого-природничих напрямків.

Гідроекологія : підручник для студентів вищих навчальних закладів / М. О. Клименко [та ін.]. – Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2020. – 379 с. : табл., мал., фото. – Бібліогр.: с. 379.

У підручнику визначено місце гідроекології у системі природничих наук, наведено характеристику гідросфери, особливості впливу абіотичних та біотичних чинників на водні екосистеми, відображено принципи функціонування гідробіоценозів. Особливу увагу приділено аналізу наслідків антропогенного впливу на водні екосистеми різного типу, характеристиці різних видів їх забруднення. 
Підручник адресований студентам і викладачам вищих навчальних закладів II – IV рівнів акредитації, аспірантам і науковим співробітникам, фахівцям водного і рибного господарства, охорони природи.