Діяльність центру

Квітень всю землю зачарував…

Промайнув квітень – другий місяць весни. На майданчику «ІнтерСвіт» протягом місяця було цікаво, весело і пізнавально! Адже щовівторка малеча з вадами зору відвідувала бібліотечні змістовні заходи, від майстер-класів до пізнавально-розважальних вікторин.

Птахи – перші вісники весни. 1 квітня відзначається Міжнародний день птахів. Слідом за граками прибувають шпаки і жайворонки. В середині квітня прилітають білі лелеки, гуси, зозулі; в травні – іволги, стрижі, солов’ї та багато інших птахів. Багато цікавих історій про пернатих друзів почула малеча під час голосних читань «У квітні ластівка день починає, а соловей – кінчає», зокрема твори Василя Сухомлинського.

Навесні все навколо одягається в яскраві кольори! Пригріває сонечко, розпускаються перші листочки та квіти, з’являється травичка. Як саме квітень вбирає у красу природу можна було зрозуміти під час майстер-класу в техніці паперопластики «Квітень землю квітчає!» Кожен учасник заходу зміг проявити і втілити у власному виробі всю красу весни. А під час хвилинки загадок «Що ми знаємо про весну» на малят чекали цікаві «весняні» загадки: про явища природи (грім і веселку, дощ і вітер), весняні місяці, птахів, квіти. Захоплюючою для дітлахів була пізнавально-розважальна вікторина «Впізнай комаху!» Учасники заходу поринули у світ комах. А саме: згадали/взнали хто такі комахи та що вони їдять, а також послухали про них вірші і загадки. Також на малят чекало знайомство з дитячими енциклопедіями про непомітних, але водночас найбільш численних мешканців Землі. Адже світ комах дивовижний і багатогранний, і вони аж ніяк не обмежуються звичними нам комарами й метеликами чи божими корівками. Хоча саме божих корівок дітки полюбляють найбільше. Сонечко – всім відомий червоний жучок з маленькими чорними цятками на крилах. Зазвичай малюкам подобається рахувати кількість крапочок-зернинок на цих комахах. Тому під час майстер-класу «Сонечко з краплинками, з чорними зернинками» залюбки виготовляли цю яскраву комашку. Всіх малят вразила ентомологічна міні-колекція. Це ж так цікаво – роздивлятися різноманітних комах!

Низка цікавих заходів для маленьких відвідувачів була присвячена Великоднім святам. Весна приносить нам не лише теплу погоду і гарний настрій, а й найсвітліше свято року – Пасху. Сьогодні ми не можемо вже уявити Великдень без традиційної паски та писанок. Під час майстер-класу «Великодня писанка», учасники заходу вчилися виготовляти писанки у техніці паперопластики. А про давні та сучасні традиції святкування Великодня, про історію свята та його значення для українського народу дітлахи взнали взявши участь у тематичній бесіді «Свято Пасхи недалечко, люди звичай бережуть…».

Верба – не менш популярний український символ, аніж калина. Її використовують в обрядах, згадують в піснях, застосовують в побуті та прикладному мистецтві, з неї готують цілющі відвари, а з її кори добувають фарбу. М’які, пухнасті й ніжні вербові котики першими святкують відродження природи. Під час майстер-класу «Ніжно дивляться на нас котики вербові», кожен учасник заходу зміг виготовити неповторну квітучу гілочку верби.

Ось так чудово пройшов квітень на майданчику «ІнтерСвіт». А попереду травень, насичений цікавими та корисними заходами для діток з вадами зору!