Подаровані видання за лютий 2023 року

Від Самиляк Тамари Сергіївни, головної редакторки ТОВ «ІМЕКС-ЛТД», м. Кропивницький

Босько В.М. Історичний календар Кіровоградщини. Люди. Події. Факти. 2023 рік. Герої уславлені й знеславлені: уродженці Кіровоградщини у радянсько-німецькій (1941-1945) та російсько-українській (2014-2022) війнах, таємниці Кіровограда часів окупації / В.М. Босько. – Кропивницький: Імекс-ЛТД, 2022. – 256 с.

18-й випуск альманаху містить відомості про ювілеї близько 400 визначних особистостей минулих часів і сьогодення (від середини 18-го століття до наших часів), пов’язаних з Єлисаветградським й Олександрійським повітами та сучасною Кіровоградською областю. Історико-краєзнавчі нариси і розвідки розповідають про трагічні долі уродженців краю, про їхній видатний внесок у перемогу над нацизмом, спростовують рашистські міфи, буцімто Україна воювала так-сяк. Представлено також близько 30 біографічних довідок про наших земляків, героїв АТО та учасників російсько-української війни, які віддали життя за суверенітет і територіальну цілісність України.
Видання ілюстроване, розраховане на широке коло читачів.

Від Власової Ольги Віталіївни, м. Кропивницький

Історія Української держави: Гетьманат ранньомодерної доби. – К.: Арій, 2018. – 720 с., іл.

У цій книжці увазі читача пропонується історичний образ Української козацької держави. Процеси її становлення та функціонування у змінних реаліях XVII-XVIII ст. вписано у найширший контекст інтегрування України у цивілізацію раннього нового часу.
Розрахована як на фахівців, так і найширший читацький загал, який цікавиться минулим своєї країни.

Від Панової Антоніни Іванівни, м. Кропивницький

Кокотюха А.А. Київські бомби: романи / А.А. Кокотюха; передм. Д.Б. Яневського; худож.-оформлювач Д.О. Самойленко. – Харків: Фоліо, 2014. – 379 с.

1907 рік. У Російській імперії конституційний переворот. Влада широким фронтом наступає на громадянські права та свободи людей. У відповідь звучать постріли та летять саморобні бомби. Київ тих часів стає ареною бойових дій. Тут, немов гриби, виростають бойові організації, чиї дії вже не підпорядковані єдиному центру.
Андрій Волох, молодий українець, вигнаний з університету за участь у протестах, теж бере до рук зброю. Тепер він Полтава. І його подальша доля тісно переплітається з долями радикального ватажка бойовиків Залізняка, професійного терористом Штерном, жандармського ротмістра Підвисоцьким та Фаїною вдовою страченого революціонера, котра прагне помсти. Але чи в повній мірі прийнятні ідеї тотального терору для таких, як Полтава? Тим більше якщо терор зброя не лише бойовиків, а й влади, яка з ними бореться…

Кокотюха Андрій. Повний місяць. – 2-е вид. – К.: Нора-Друк, 2015. – 368 с. Морок.

Осінь 1944 року. Подiлля. Лінія фронту вже далеко, але спокою в тилу немає. У селищі Сатанів страх перед гестапо змінився боязню каральних операцій НКВС. Мало того, округу тероризують озброєнi до зубів банди кримінальників та дезертирів. Але й це ще не все: кілька місяців по околицях на узліссі знаходять тіла людей, загризених дикими тваринами. Люди кажуть, завівся в тутешньому лісі вовкулака…
Розгадати таємницю сатанівського лісу береться бойовий офіцер, фронтовик Андрій Левченко. Разом iз ним у небезпечнiй грі втікач із сталінського табору Ігор Вовк, жорстокий капітан НКВС Сомов, дезертир Жора Теплий та повстанський сотник Грім. Їхні долі сплелися в тугий вузол, кожен має свій секрет. Кому з них вдасться вистояти в двобої з перевертнем?
Детективний трилер, виконаний у популярному стилі ретро-роману, що захоплює з перших сторінок. А фінал обіцяє несподіванки, яких не чекав, за його зізнанням, сам автор.

Від Марчук Світлани Анатоліївни, м. Кропивницький

Фаулз Дж. Маг: роман / Джон Фаулз ; пер. з англ. О. Короля. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 528 с.

«Маг» один із найвизначніших творів ХХ століття. Англійський постмодерніст Джон Фаулз працював над романом у 1950-1977 роках і вважав його «своєрідним рагу про сутність людини». «Маг» відзначається гостротою дії, несподіваними поворотами сюжету, сплавом містики, фантастики й реалізму, глибокою психологічністю та тонкою іронічністю. 1999 року видавництво «Modern Library» опублікувало рейтинґ «100 найкращих романів», у редакторській і читацькій версіях якого «Маг» посів 93-тє і 71-ше місця. У 2003-му в опитуванні Бі-Бі-Сі «The Big Read» цей роман опинився на 67-му місці. 1999 року Джон Фаулз став номінантом на здобуття Нобелівської премії саме завдяки «Магу».

Шарма Р. Монах, який продав свій «Феррарі» / Пер. з англ. Н. Лавської. – К.: Видавнича група КМ-БУКС, 2019. – 224 с.

У книжці Робіна Шарми, яка у багатьох країнах світу стала справжнім бестселером, викладено незвичайну історію Джуліана Ментла адвоката-мільйонера, на долю якого випало пережити сильну духовну кризу. Проте занурення у давню тибетську культуру змінює його життя. Джуліан відкриває для себе мудрі й разом з тим дієві практичні знання, що допомагають впоратись із власними проблемами, знайти вихід і здавалось би безвихідного становища, здійснити переоцінку загальнолюдських та особистих цінностей.
Разом із головним героєм ви дізнаєтеся, як навчитися жити сьогоденням, яке значення для побудови взаємовідносин має довіра, пізнаєте переваги позитивного мислення, розвинете прагнення жити, спираючись на власне покликання. А найголовніше ви зрозумієте, чому найпростіші філософські постулати водночас є фундаментальними.

Чалдині Р. Психологія впливу / Роберт Б. Чалдині ; пер. з англ. М. Скоробогатова. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 368 с.

Що може змусити кожну людину сказати «так»? Як переконувати людей та уникати небажаного впливу? Відповіді шукайте на сторінках цієї книги, яка миттєво стала світовим бестселером. Її автор описує методи й закони психологічного тиску й створення конкуренції. Використовуючи яскраві приклади з життя, Роберт Чалдині дає унікальні поради, як викорінити в собі синдром жертви й не потрапити на гачок нав’язливої реклами, а також навчитися самому переконувати й здобувати бажане.
Ця книга, яка вже давно стала підручником для менеджерів, підприємців і взагалі всіх, хто бажає опанувати мистецтво впливу, навчить вас розуміти поведінку інших, уникати маніпуляторів людською свідомістю та спілкуватися, завжди досягаючи поставлених задач.

Кіз Д. Квіти для Елджернона: роман / Деніел Кіз ; пер. з англ. Віктора Шовкуна. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб сімейного Дозвілля», 2015. – 304 с.

Всесвітній бестселер, який сколихнув серця мільйонів читачів! Неодноразово екранізований роман, який здобув найпрестижніші літературні премії! Історія, яка зворушує і змушує замислитися… Розумово відсталий Чарлі Гордон погоджується на ризикований науковий експеримент – понад усе він мріє стати розумним. Після надскладної операції на мозку його інтелект дійсно стає блискавичним. Але ніхто не міг передбачити, які наслідки спричинить цей дослід…
Пронизлива історія, яка нікого не залишить байдужим!

Гофф Б. Дао Вінні-Пуха/ Пер. з англ. В. Кучменко. – К.: Видавнича група КМ-БУКС, 2018. – 168 с. : іл.

Дотепна і витончена книжка американського письменника Бенджаміна Гоффа повертає нас у дитинство і водночас занурює у джерело мудрості Дао. Автор вважає природну щирість, бездоганний світогляд та інстинктивні методи вирішення проблем Вінні-Пуха наочним прикладом даоської філософії.
Що таке даосизм? Насправді все дуже просто. Ця філософія закликає до життя без упереджених уявлень про те, яким воно має бути. Та якщо вам хочеться дізнатися подробиці, краще все-таки прочитати цю книжку та прислухатися до найвідомішого у світі ведмедика.