Хроніка культурного життя Кіровоградщини​

Хроніка культурного життя Кіровоградщини
оглядова довідка за матеріалами преси та неопублікованими
документами за грудень 2022 року

Загальні питання

Щоденно о 9 годині ранку – Всеукраїнська хвилина мовчання за усіма загиблими, як військовими, так і цивільними, через вторгнення росії в Україну.

Форум до 300-річчя Григорія Сковороди відбувся в креативному просторі «KOWO». В рамках заходу проведені панельні дискусії про філософію Сковороди, його мову і світогляд.

За рiшенням Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України 121 окремiй бригадi територiальної оборони (в особі командира бригади, кавалера ордена Богдана Хмельницького – полковника Сергiя Задорожного) вручили бойовий прапор, як символ честi, доблестi та слави.

Нову марку від Укрпошти, присвячену Збройним силам України під назвою «Зброя перемоги» погасили очільники Кіровоградщини у військовій частині Нацгвардії в Кропивницькому. Марковий аркуш «Зброя Перемоги» складається з 6 поштових марок зі зразками військового вітчизняного та закордонного озброєння: «Вільха», «Нептун», «Стугна-П», «Байрактар ТБ2», FGM-149 «Джавелін», «M142 Хаймарс».

До Дня Збройних сил України керівництво регіону відзначило: 62-х військовослужбовців, працівників територіальних центрів комплектування та ветеранів війни; 35 військових Кіровоградщини отримали відзнаку «За мужність і відвагу». Нагороди вручили голова обласної ради Сергій Шульга та начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович. Захисників та захисниць привітали святковим концертом за участі оркестру Одеської Військової академії.

В Кіpовогpадському обласному академічному музично-дpаматичному театpі відбулись уpочистості з нагоди Дня волонтеpа. Представники влади міста і області пpивітали волонтеpів та вpучили їм відзнаки за активну гpомадську діяльність, допомогу ЗСУ та ВПО. З нагоди свята для волонтеpів відбувся показ вистави «Циганка Аза».

Перше місце у Всеукраїнському проєкті «Мішечок», який організував Всеукраїнський молодіжний рух «Let`s do it Ukraine» (з метою формування у молоді екозвички користуватись багаторазовими торбинками), виборов Первозванівський ліцей Кропивницького району Кіровоградської області (учні пошили 6266 мішечків). Переможниця індивідуального конкурсу у номінації «Найбільша кількість мішечків» – Нагаєва Злата (273 шт.), в яких вже відправили гуманітарну допомогу на передову.

7 гpудня у Кpопивницькому біля пам’ятного знаку Хачкаp (набеpежна p. Інгул) вшанували пам’ять жеpтв Спітакського землетpусу. В пам’ять всіх загиблих відбулося покладання квітів, хвилина мовчання та спільна молитва членів Спілки вірмен України та небайдужих кропивничан.

У Кропивницькому 10 грудня, у кнайпі «Бамбетель» відбувся пізнавальний захід під назвою «Дивосвіт українців. Давня міфологія».

14 грудня керівництво та особовий склад Головного управління ДСНС в області долучилися до заходів з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які традиційно пройшли біля пам’ятника Жертвам Чорнобиля у Кропивницькому. Офіцери пожежно-рятувальної служби поклали квіти до меморіальної дошки Миколі Єрмакову, колишньому начальнику відділу пожежної охорони Кіровоградської області, який свого часу очолив зведений загін пожежних по охороні зони відчуження. Також квіти поклали до пам’ятного знаку, встановленого на території Головного управління. А у підпорядкованих підрозділах ліквідатори отримали подяки та грамоти ГУ ДСНС в області, обласної влади, Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та служби цивільного захисту, а також Православної Церкви України. Керівництво та особовий склад Головного управління разом із ліквідаторами аварії на ЧАЕС, їх родинами, очільниками області та міста, громадськими активістами взяли участь у мітингу пам’яті біля меморіалу Жертвам Чорнобиля, поклали квіти та хвилиною мовчання вшанували подвиг десяти тисяч мешканців Кіровоградщини, які, ризикуючи власним життям, захистили людство від атомного лиха.

19 грудня у Кропивницькому відбулося урочисте погашення марки від «Укрпошти» на військову тематику під назвою «Роз’єднані війною». На поштовій марці зображені дівчина та український військовий, які зустрічають різдвяні свята нарізно. Святкове погашення марки відбулося за участі представників «Укрпошти», голови ОВА Андрія Райковича, голови облради Сергія Шульги, військових та навіть Святого Миколая, який закликав всіх загадати бажання – перемоги для України.

На площі Героїв Майдану в Кропивницькому встановили 12 ялинок які символізують єднання із десятьма містами Героїв в Україні, що чинили спротив російським агресорам. Ще дві ялинки прикрашені на честь Збройних сил України та потужного волонтерського руху.

21 грудня депутати Кіровоградської обласної ради проголосували за проєкт рішення, який призупиняє прийом конкурсних матеріалів на здобуття десяти обласних премій у 2023 році. Таким чином вирішили не проводити конкурси через збройну агресію російської федерації проти України. Рішення стосується літературної премії імені Євгена Маланюка, краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова, премії імені Олександра Васильовича Гіталова, журналістської премії, премії в галузі охорони здоров’я, премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка, педагогічної премії імені В.О.Сухомлинського, премії «За досягнення в галузі фізичної культури і спорту імені Володимира Жученка», премії у галузі культури «Духовний скарб Кіровоградщини», премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна.

21 грудня депутати обласної ради проголосували за вступ Кіровоградської області до Асамблеї європейських регіонів.

21 грудня керівництво області вручило державні нагороди родинам загиблих захисників. Ордени «За мужність» ІІІ ступеня родинам загиблих захисників із Кіровоградщини. Указом Президента України за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно удостоєні: прапорщик Сергій Горячев, старший матрос Євген Клименко, солдати Сергій Залевський, Олександр Ларіонов, Юрій Марзін та Сергій Савченко. Також відзнаки Ради національної безпеки і оборони України І ступеня вручили Руслану Криворотенку – фельдшеру з медицини невідкладних станів підстанції №1 Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області і Тетяні Скворцовій – сестрі медичній старшій хірургічного проктологічного відділення обласного клінічного госпіталю ветеранів війни. Відзнаку Ради національної безпеки і оборони України ІІ ступеня отримала Ірина Левіцька – сестра медична з лікувальної фізкультури обласного клінічного госпіталю ветеранів війни.

Водночас Сергій Шульга й Андрій Райкович вручили грамоту Української асоціації районних та обласних рад депутату обласної ради Олександру Голованю, почесну грамоту та грамоту обласної ради депутатам Геннадію Сябренку та В‘ячеславу Ківернику. Депутата обласної ради Андрія Ярового Президент України удостоїв ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

22 грудня 2022 у Державному архіві Кіровоградської області відбулися презентації науково-краєзнавчого збірника «Між Бугом і Дніпром» (випуск XV) та віртуального проекту «Дедлайн 2022 року: 10 значимих подій ДАКірО».

Театрально-концертне життя

У Кропивницькому відбувся творчий звіт муніципального ансамблю народної музики «Степограй» ( керівник Микола Хорунжий).

Обласна філармонія

  • Концерт гурту «Скай» (у рамках благодійного туру на підтримку ЗСУ);
  • «Ми з України» – концерт до Дня Збройних Сил України;
  • «Єлисавет-ретро» – концерт з нагоди 30-річного ювілею ансамблю «Єлисавет-ретро»;
  • «Як Святий Миколай Миколці родину подарував» – казка (Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості);
  • «Грінч – викрадач новорічного свята» – інтерактивна казка;
  • «Грієм душу» – концерт гурту «Бампер і Сус» (у рамках туру на підтримку ЗСУ).

Академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М. Кропивницького

  • «Лишатися (не) можна» – вистава Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша, режисер Євген Рєзніченко;
  • «Проста українська скіфська баба» – моновистава миколаївського академічного художнього драматичного театру за твором «Доця» Тамари Горіха Зерня;
  • «Котячі історії» – вистава за п’єсою «Коти-біженці» Людмили Тимошенко та Марини Смілянець від миколаївського академічного художнього драматичного театру;
  • «За щучим велінням» – прем’єра різдвяної казки по мотивам п’єси Марка Кропивницького;
  • «Селфі зі склерозом» – вистава муніципального театру сатири за п’єсою київського письменника-гумориста, драматурга і сценариста Олександра Володарського.

Академічний обласний театр ляльок

  • «Як стати Зіркою» – інтерактивне музичне шоу з ростовими ляльками (В. Ставріаніді-Стогодюк, Е. Новопашена);
  • «Дива Святого Миколая» – музична тематична інтерактивна програма;
  • «Сонечко і сніговички» – лірична казка;
  • «Солодка казка» – новорічне інтерактивне шоу з ростовими ляльками;
  • Виїзні святкові програми до Дня Святого Миколая та Нового року;
  • «Лисичка, Котик і Півник» – виїзна вистава для діток з інвалідністю у міському Центрі соціальної реабілітації.

Музейна справа

  • «Гартовані вогнем» – експозиція присвячена захисникам України та виставка фотосвітлин буднів наших воїнів «2022: Міцні… Незламні… Сильні…» в Новгородківському краєзнавчому музеї;
  • «Воїни. Історія українського війська» – виставка до дня Збройних Сил України у Новгородківському краєзнавчому музеї, на якій представлені матеріали з однойменої виставки Українського інституту національної пам’яті.

Музей мистецтв

Виставки, заходи:

  • «Зоряний шлях» – виставка художніх робіт творчої родини з Харкова Олександра Брітцева та Неллі Кірман;
  • «Світ ловив мене, та не спіймав» – літературно-музичний вечір до 300-річчя від дня народження українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета, педагога Григорія Сковороди (1722-1794);
  • «Моє серце – сталь, моя кров – Азов!» – виставка, зініційована родинами полеглих героїв полку, представлена 179 світлинами воїнів-азовців;
  • «Разом до Перемоги» – благодійний аукціон на підтримку ЗСУ (для тих, хто тримає наше небо). За підсумками аукціону отримано 150 200 грн. і закуплено обладнання для двох військових частин;
  • «Живопис з примаком минулого» – виставка творів художника та скульптора Сергія Філімонова;
  • «Ми роду українського» – виставка килимових ляльок майстрині Олександри Пренко;
  • «Не маємо права забути» – віртуальна експозиція до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
  • «Зима крізь вії дивиться на світ» – віртуальна експозиція.
  • Експозиція поштових марок, конвертів і листівок поповнилась новими експонатами : маркою «Кримський міст на біс!», марковим аркушем «Зброя Перемоги» (який складається із шести поштових марок зі зразками військового озброєння), маркою, «Херсон – це Україна». «Роз’єднані війною»;
  • «Пізнати свій народ і в народі себе» – виставка творів до 65-річчя від дня народження художника-земляка Вадима Медяника»;
  • «Квіти України» – виставка робіт майстрині Майі Поліщук.

Обласний краєзнавчий музей

  • Фонд обласного краєзнавчого музею поповнився науковим виданням Ольги Ковалевської «Іконографія Івана Мазепи в образотворчому мистецтві 20-початку 21 ст.» (подарунок від журналіста та краєзнавця Федора Шепеля);
  • «Піррова перемога в античній історіографії» – публічна лекція історика Михайла Поліщука. В ході доповіді було озвучено ревізіоніський погляд на вже опрацьовані попередніми дослідниками джерела, а також проведено аналіз та подальший синтез відкритих в останні десятиліття першоджерел;
  • «Еріх Гартманн – найуспішніший пілот-винищувач Люфтваффе» – публічна лекція кандидата історичних наук Вадима Колєчкіна (про становлення і бойовий шлях німецького пілота-винищувача Еріха Гартманна, а також багато цікавих фактів з історії повітряних боїв під час Другої світової війни).
  • «Новгородка. Грудень 1943-го» – доповідь директора Регіонального центру наукових досліджень Бориса Шевченка у Новгородківському краєзнавчому музеї;
  • «Голодомор 1932-1933 року на сторінках періодичних видань» – презентація проєкту Регіонального центру наукових досліджень з історії України у Новгородківському краєзнавчому музеї.

Галерея Єлисаветград

  • «Новорічне диво» – онлайн-виставка дитячих новорічних малюнків;
  • «Щаслива дитина – квітуча Україна» – виставка дитячих малюнків- переможців Всеукраїнського конкурсу «Щаслива дитина – квітуча Україна;
  • «Таланти України» – У Вашингтоні, у галереї Art/Not Terminal Gallery відкрилася виставка «Таланти України», яка організована Об’єднанням українців штату Вашингтон. На виставці представлені чудові твори мистецтва та вишукані вироби українських художників а також роботи учасників Всеукраїнського конкурсу «Щаслива дитина – квітуча Україна».

Художньо-меморіальний музей О. Осмьоркіна

  • «Екскурсія з ліхтариком» – тематична екскурсія по художній виставці «ARTукриття для митців»;
  • «Мистецтвознавчі читання до дня народження О.О.Осмьоркіна» на тему: «Мистецький образ України у творчості художників-земляків» до 130-ї річниці з дня народження художника і педагога Олександра Осмьоркіна».
  • «Велюровий кіт» – віртуальна виставка художніх творів учасників другого Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму імені Андрія Ліпатова.

Літературно-меморіальний музей І. Карпенка-Карого

  • «До світла і краси» – творча зустріч із народною майстринею з малярства, дизайну одягу, художньої вишивки, плетіння з лози та рукоділля, волонтеркою Галиною Суржок;
  • «Гріх і честь» Віктора Погрібного. Спомин про майстра» – презентація збірника Станіслава Новицького (члена обласного творчого об’єднання «Вітрила»). До видання увійшло розлоге концептуальне інтерв’ю В. Погрібного та бібліографія творів і публікацій Віктора Олексійовича.

Обласний Центр народної творчості

  • Презентація фотозони у креативному просторі «Пектораль» за участі народного аматорського фольклорного ансамблю «Ексампея»;
  • «Погляд – 2022» – віртуальна фотовиставка.

Фестивалі:

  • «Docudays UA» – 19-ий мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини пройшов у Кропивницькому. Тема цьогорічного фестивалю – «Надзвичайний стан». У рамках фестивалю демонструвались фільми:

«Земля Івана» (режисер Андрій Лисецький), Україна, 2021;

«Фортеця Маріуполь. Орест» (режисер Юлія Гонтарук), Україна, 2022;

«Останнє покоління» (режисер Міколай Борови), Польща 2021;

«Осяйний шлях», (режисер Ірина Рябенка), Німеччина, 2021;

«Нескінченність за Флоріаном» (режисер Олексій Радинський), Україна, 2022;

  • ІV Всеукраїнський фестиваль-конкурс вокального мистецтва «Голос Серця» проведено на базі Кропивницького музичного коледжу. І місце в номінації «Академічний вокал, І вікова категорія» здобув Веніамін Репетило (м. Знам’янка);
  • Народний художній хореографічний ансамбль «Час Пік» (керівник – заслужений працівник освіти України Ірина Мурована) Кіровоградського обласного ЦДЮТ здобув перемогу у Всеукраїнському благодійному фестивалі дитячої та юнацької творчості «Ми з України» у номінації «Хореографічне мистецтво».

Гончаренко Центр Кропивницький

  • «ОУН та УПА на Центральноукраїнських землях» – презентація книги Регіонального центру наукових досліджень (в рамках проєкту «Історичний лекторій»).

Бібліотечна справа

ОУНБ ім. Д. Чижевського

Масові заходи:

  • «Переможна сила добра» – тематична зустріч (до Міжнародного дня інвалідів) для людей з вадами зору;
  • «ІнтерСвіт» – міні-екскурсія на Майданчик (до Міжнародного дня інвалідів) для студентів Донецького державного університету внутрішніх справ;
  • «Разом проти СНІДУ» – лекція-бесіда;
  • «За вільний світ без рабства» – інформаційна зустріч в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»;
  • «Григорій Сковорода сучасними очима» – лекція до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди;
  • Інформаційна зустріч в рамках відзначення 16 днів протидії торгівлі людьми для студентів ДонДУВС;
  • «Шкільна форма» – веб-екскурсія;
  • «Чарівні сніжинки» – майстер-клас;
  • Інформаційна година з валеології;
  • Турнір із шахів;
  • «Казки Дональда Біссета» – родинні читання спільно з театром Кропивницького;
  • Засідання слухачів вищої народної школи;
  • «Бібліофіл» – засідання клубу;
  • «Чарівні сніжинки» – майстер-клас для дітей з вадами зору (дитсадок №46 «Краплинка»);
  • «Безпечне виконання робіт в електроустановках. Експлуатація електрозахисних засобів» – зустріч з Третяком П.О., головним державним інспектором відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці в Кіровоградській області в рамках інформаційної платформи з питань охорони праці;
  • «Мир у цифровий час» – круглий стіл за проектом Підведення підсумків;
  • «Діти Кропивницького для дітей Маріуполя» – концерт учнів музичної школи №2 ім.Мейтуса;
  • Майстер-клас від Ірини Зантарії;
  • «Діти колядують» – концерт;
  • «Сороки далекого села» – презентація книги (літературне об’єднання «Степ»);
  • Програма до Дня св. Миколая у будинку сімейного типу Кісельових (майстер-клас та інтерактивне заняття);
  • «Декупаж» – майстер-клас;
  • Майстер-клас з живопису;
  • «Новорічні ліхтарики» – майстер-клас (родинний простір);
  • «Подорож світом казок» – новорічна програма для кадетського підрозділу ліцею «Сокіл»;
  • «Різдвяна феєрія» – відкриття виставки листівок В. Постолатія;
  • «Символ року-2023» – майстер-клас;
  • «Дива святого Миколая» – розважальна програма для дітей;
  • «Діти України і війна. Допоможемо дітям пережити синдром війни» – семінар-тренінг;
  • Засідання слухачів вищої народної школи;
  • «Скажи «паляниця»» – інтерактивна гра;
  • «Кризовий консультант» – психологічний треніг;
  • «Діти колядують» – театральна майстерня;
  • «Здорове харчування – здорова дитина» – лекція-бесіда;
  • «Сніговик» – майстер-клас;
  • «Збереження та відновлення культурної спадщини Кіровоградщини: можливості – рішення – реалізація” – семінар для працівників закладів культури області;
  • Нагородження кращих спортсменів;
  • «Паперопластика з фігурними дироколами» – майстер-клас;
  • «Святкуємо Різдво разом»;
  • «Культурні переживання» – етнографічні читання книги Миколи Сумцова зі Світланою Проскуровою та Павлом Рибалко;
  • «Казкова ялинка»; майстер-клас;
  • Новорічний шаховий турнір;
  • «Змійка» – майстер-клас з паперопластики для діток ВПО;
  • Шаховий турнір;
  • «Як розвивати таланти дитини» – засідання батьківського клубу;
  • Різдвяні казки читає письменник Максим Бричка;
  • «Новорічна закладка» – майстер-клас;
  • «Новорічна вітальна листівка власноруч»;
  • «Об’ємна сніжинка» – майстер-клас;
  • «Символ року» – майстер-клас;
  • «Батькам про булінг» – родинний клуб;
  • «Святкова рукавичка» – майстер-клас;
  • «В гостях у Санти» – новорічна програма для дітей;
  • «Новорічний декор «Оленятко» – майстер-клас;
  • «Солодкий букет» – майстер-клас;
  • «Об’ємна листівка «Сніговик» – майстер-клас;
  • «Робототехніка» – засідання гуртка;
  • «Сувенір 3D-ручкою» – майстер-клас;
  • Майстер-клас з нейрографіки;
  • «UPSHIFT» – тренінг;
  • Шаховий турнір;
  • «Артхаус-Клуб» – перегляд фільмів.

Навчальні заняття (тренінги, семінари):

  • «Гуманістична складова професійного спілкування як фактор комунікаційного взаємодії» Грабар Н.Г – день спеціаліста;
  • Засідання клубу документального кіно;
  • «Електронний каталог» – тренінг;
  • «Базовий комп’ютер» – тренінг;
  • «Базовий Інтернет» – тренінг;
  • «Електронне урядування» – тренінг;
  • «Сервіси електронного урядування» – тренінг з е-урядування в Інтернет-центрі для користувачів 50+;
  • «Дія. Освітні серіали» – тренінг;
  • Розмовний клуб англійської мови;
  • Англійська для маріупольців;
  • «English for Kids» – дитячий англомовний клуб;
  • Англійська для початківців;
  • «Люблю вчитись, слухати» – інтерактивні заняття з дітьми молодшого віку в рамках проекту WWO «Діти України-Кропивницький».

Книжкові виставки:

  • «СНІД – загроза залишається!» (До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом);
  • «Різдвяні казки» – 120 років від дня народження Миколи В’ячеславовича Холостенка (1902–1978), українського архітектора;
  • 120 років від дня народження Ісака Яковича Берковича (1902–1972), українського композитора, піаніста, педагога;
  • «Великий малий світ. Сувеніри» – виставка;
  • «Ми духом незламні» – 300 років від дня народження Г. Сковороди; 125 років від дня народження А. Головка;
  • «Сила духу гартується в єдності»;
  • «Роль і місце громад у регіональному розвитку»;
  • «Права людини – запорука гідного існування»;
  • «Живий плач мертвої зони»;
  • «Екологія здоров’я» – 130 р. від дня народження М. Куліша;
  • «Різдвяна феєрія» – виставка листівок Віталія Постолатія;
  • «Зимова казка» – відкритий перегляд (до свята Нового року);
  • «Солодкі моменти життя»;
  • «Коли святий Микола з небес на землю йде» – відкритий перегляд (до Дня святого Миколая);
  • «Книги знають усе» – книжкова виставка;
  • «Бібліографія – ключ до книжкового всесвіту» – книжкова виставка;
  • «Енциклопедична скарбниця» – книжкова виставка;
  • «Книжковий глобус» – книжкова виставка;
  • «Енциклопедична мандрівка» – книжкова виставка;
  • «Українські зимові свята зимового циклу» – книжкова виставка;
  • «Незабутні таланти: крізь простір і час» – книжкова виставка;
  • «В об’єктиві часу: українська журналістика» – книжкова виставка;
  • «Життя яскраве» – виставка акварельного живопису.

Онлайн заходи:

  • «Вони першими кинулись в бій» – zoom-зустріч;
  • «Герої Чорнобиля поруч»» – до Дня памяті вшанування ліквідаторів Чорнобильської АЕС – zoom-зустріч;
  • Вебінар по батьківським клубам;
  • «Звітність бібліотек: на що звернути увагу» – вебінар для бібліотек області.

Віртуальні виставки:

  • «Святкова підбірка книг»;
  • «У творах краю тішиться зима»;
  • «Мандрівка світом книжок: світова література».

Обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка

Масові заходи: 

  • «Скарбниця мудрості Григорія Сковороди» – літературно-філософська година;
  • «Єдина родина заради України» – благодійний концерт до Дня Збройних Сил України за участю національних спільнот Кіровоградщини;
  • «Лелека над містом» – презентація книги Павла Чорного;
  • «Нескорені» – презентація книги В. Карпова та О. Затоки;
  • «Розірви коло» – зустріч з фахівцями Управління патрульної поліції та психологами малої бригади соціально-психологічної допомоги в рамках Акції «16 днів проти насильства»;
  • «Права знай – обов’язки виконуй» – правова експрес-гра;
  • «Добрим бути просто» – тренінг;
  • «Створи своє коло безпеки» – гра за картковою ігровою методикою «Коло безпеки»;
  • «Слідство ведуть знавці» – детектив-лото;
  • «Будь обережний в інформаційному просторі» – урок-застереження;
  • «Мистецтво народжене війною» – мистецька палітра;
  • Майстер-клас з розпису шоперів за підтримки Французької міжнародної неурядової організації «ACTED Ukraine» (смт. Знам’янка 1 та смт. Новгородка);
  • «Амбасадори безпеки» – майстер-клас з виготовлення флікерів.

Проєкт «ВільноХАБ»:

  • Майстер-клас з квілінгу;
  • Майстер-клас з декупажу;
  • «Торбинка-сюрприз» – майстер-клас;
  • «Вечірка в стилі Гаррі Поттера».

«Творча майстерня» – цикл заходів спільно з Товариством Червоного Хреста України:

  • «Зимова ніч» – заняття з елементами творчості;
  • «Листівка для рідних» – заняття з елементами творчості;
  • «Новорічна листівка. Розмальовки гіпсових фігурок».

«Ігротека» – цикл заходів спільно з Товариством Червоного Хреста України (4 заняття).

Заходи до новорічних та різдвяних свят:

  • «На гостину до Св. Миколая» – пізнавально-розважальна програма;
  • Андріївські вечорниці;
  • «Ходить світом Миколай, ти добром його стрічай» – народознавча година;
  • «В очікуванні дива: Новий рік та Різдво в країнах Європи» – інформаційна година;
  • «Життя української колядки» – година мистецтва;
  • «Скоро Новий рік» – фейс-арт;
  • «Чарівні палички», «Різдвяна ялинка», «Новорічна листівка», «Об’ємні сніжинки», «Паперовий Миколай», «Новорічні іграшки» – майстер-класи.

«Кіноп’ятниця»:

  • «Епік» – перегляд мультфільму;
  • «Вартові легенд» – перегляд мультфільму;
  • «Місія: Різдвяний подарунок» – перегляд мультфільму;
  • «Грінч» – перегляд мультфільму.

Проведено засідання клубів за інтересами:

  • «НАPPI-МАЙСТЕРНЯ» – хобі-клуб для молоді з інвалідністю;
  • «Різдвяне бажання» – майстер-клас зі створення конверта;
  • «Ліра» – літературний клуб:
  • «Татомамасніг. Книжка-сніжка зимових дивовиж» – презентація книги за участю Ольги Мігель;
  • Speak Up – розмовний клуб (4 засідання).

Оформлено книжкові виставки, тематичні полиці:

  • «За честь! За славу! За народ!» (до Дня Збройних Сил України);
  • «Книги з рейтингу Другого Національного тижня читання»;
  • «Зимова bookterra»;
  • «Глибини мовленого слова: Г. Сковорода» (до 300-річчя від дня народження);
  • «Правопорядок – основа демократії» (до Дня прав людини);
  • «У звичаях, традиціях, обрядах живе душа народу»;
  • «М. Куліш – драматург своєї епохи» (до 130-річчя від дня народження);
  • «Радості й любові у свята зимові»;
  • «Створюємо новорічний настрій власноруч».

Підготовлено та поширено на веб-сайті бібліотеки та в соціальних мережах:

  • ролики: «Українське фентезі для всіх і кожного!», «Теплі історії для зимових вечорів», «Цікаві факти про відомих Українців (Спорт)», «Неймовірно цікаві факти про Україну!», «Малюю. Відпочиваю душею», «Книга в кадрі: екранізація відомих творів»;
  • «Створюємо новорічний настрій власноруч» – відеоогляд книжкової виставки;
  • «Новорічна іграшка» – відео майстер-клас;
  • «Миколай іде – Різдво веде».– онлайн-інтерактив.

Обласна бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка

Масові заходи:

  • «Свята зими» – інформаційний коктейль.

До 300-річчя філософа Григорія Сковороди:

  • «Григорій Сковорода – мудрець і філософ» – книжкова виставка-вшанування;
  • «Світ ловив мене, та не спіймав» – літературний вечір.

До Міжнародного Дня людей з інвалідністю:

  • «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама» – урок казкотерапії.

До Дня Збройних Сил України:

  • «Вони захищають Україну» – огляд книжкової виставки;
  • «Низький уклін і тричі «Слава!» –книжкова виставка;
  • «Збройні Сили України – Слава, гордість, міць країни!» – вітальний плакат.

До тижня права в Україні, в рамках Міжнародного року боротьби з дитячою працею та Року миру і довіри:

  • «Мої права, мої обов’язки» – книжкова виставка;
  • «Правовий олімп» – бліц-турнір;
  • «Світ без насильства» – створення флаєрів;
  • «Право – міра свободи» – день інформації;
  • «Ґендерна рівність – одна з ознак правової держави» – година спілкування.

Заходи бібліотечного коворкінгу «Майстерня казкових світів»: 

  • «Інжир – амбасадор безпеки» – творча майстерка з виготовлення книги;
  • Творча майстерка з виготовлення тактильно-сенсорних закладинок.

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

  • «Від мирного атома до катастрофи» – книжкова виставка.
  • «Казки матінки Гуски» Шарль Перро – книгоподорож та кінопоказ;
  • «Ой, Андрію, підкажи!» – вечорниці;
  • «Еко правила рятують життя!» – еко-сторінка;
  • «#LikeКнигу»;
  • «Про…» – онлайн-довідник;
  • «Мовний простір» (для охочих вдосконалювати знання з рідної мови) – засідання гуртка;

До Дня святого Миколая:

  • «Лист до Миколая» – майстер-клас;
  • «Святий Миколай» – творча майстерка оригамі;
  • «Книги, які треба прочитати до Дня Святого Миколая» – літературна подорож;
  • «Казки Хурделиці» – огляд літературної експозиції;
  • «Миколай Чудотворець» – зустріч в бібліотеці;
  • «Магія Спорту» – чемпіонат з настільного хокею.
  • Відеопоезія;

До Новорічних свят:

  • «Чекаємо на свято!» – майстер-клас;
  • «Новорічні традиції народів світу» – мультимедійна година;
  • «В Новий рік з книгою!» – фотозона;
  • «Іграшка на ялинку» – майстер-клас;
  • «QR побажання читачам» – бібліочари.

Голосні читання:

  • «Листи різдвяного діда» Дж.Толкієн;
  • «Срібні ковзани» Додж;
  • «Снігова королева» Андерсен.

Заняття курсів від Code Club Кропивницький:

  • Організація робочого місця. Комп’ютер, його будова та призначення;
  • Операційна система Windows. Основні елементи вікна Windows. Створення файлів, папок;
  • Клавіатура та миша, Вивчення нових символів;
  • Робота з клавіатурним тренажером;
  • Файл, типи файлів. Програма Microsoft Wor;
  • Навчання мові розмітки веб-сайтів HTML/CSS від Code Club Кропивницький.

Онлайн-заняття для користувачів з циклу «Школяр і комп’ютер: технології без шкоди»:

  • Як визначити та зловити фейк?
  • Медіаграмотність – вимога часу
  • Безпека в інтернеті в умовах військових дій
  • Додатки Tik Tok і Like. Користь чи небезпека для дітей?
  • «Магія спорту» – заняття бібліотечного клубу з настільного хокею;
  • Недільний кінопоказ.
  • «Сонячний промінчик на книжковій полиці» – cімейний ігровий майданчик;
  • «#Читаймо» – щотижневі випуски на Ютуб-каналі бібліотечного інтернет-проєкту;
  • «11 +» «Game Land» – BiblioHab.